Top 12 pristupačnih destinacija u 2017. godini

Dosta vam je velikih turističkih destinacija i željeli biste probati nešto novo? Razmišljali ste o posjeti gradovima Zapadne Evrope,  ali tamošnje cijene nisu baš za vas? Cijene  prekookeanskih letova su previše skupe i ne uklapaju se u vaš budžet? U tekstu pred vama možete naći nekoliko egzotičnih ideja za vaš sljedeći odmor o kojem ćete pričati. Neke od ovih zemalja su se na popisu našle zahvaljujući promjeni kursa nacionalne valute (npr Australija), druge su tu iz političkih razloga, dok su treće naprosto još uvijek nedovoljno poznate.

 1. Sjeverni Vijetnam

 


Vijetnam je poznat kao budžetsko odredište, ali područje sjeverno od Hanoja i duž kineske granice često biva previđeno. To je zaista šteta, jer je sjeverni Vijetnam mjesto na  kojem možete pronaći zapanjujuće krajolike i bogatu kulturu. Za budžetske putnike, privatni smještaj može se naći između 10 i 15 USD za noć ili hostel već od 5 USD. Hrana košta u rasponu između  0,50 do  2 američka dolara, a međugradski transport nikada ne košta više od nekoliko dolara. Najveći trošak zapravo predstavlja odlazak tamo.

 1. Biškek, Kirgistan

 


Sa 93 posto države prekrivene planinama i bogate istorije i kulture koja seže hiljadama godina unazad, Kirgistan je jedna od najspektakularnijih i najpotcjenjenijih zemalja u svijetu. Glavni grad, Biškek, je odlična tačka za istraživanje središnje Azije, sa ostacima građevina sa Puta svile, kao što je naprimjer toranj Burana koji je udaljen samo nekoliko minuta vožnje. Najbolje od svega, Kirgistan je iznenađujuće pristupačan. Privatni smještaj u gradu se može naći već za 15 USD za noć, a dobar obrok već za 2 dolara. Čak vas ni boravak u tradicionalnoj jurti neće koštati od 20 USD po osobi.

 1. Lisabon, Portugal

 

Lisabon

Lisabon nudi izvanrednu mješavinu muzeja, istorijskih zgrada, uzbudljive muzike i noćnog života. Boravak u nekadašnjoj kolonijalnoj prestonici će vas koštati mnogo manje nego posjeta nekim drugim evropskim destinacijama. Budžetski smještaj u Lisabonu možete naći već za nekih 30 dolara za noć.

 

 1. Bukurešt, Rumunija

 

S nekoliko vijekova arhitekture u Bukureštu, ovdje je vrlo zanimljiv spoj starog i novog. Postoji mnogo muzeja, groblja ili istorijskih lokaliteta za istraživanje, takođe Bukurešt ima atraktivan noćni život kao i jeftinu, kvalitetnu hranu! Ovaj grad je destinacija koju zapadni turisti tek počinju da otkrivaju.

 1. Krit, Grčka

 

Najveće ostrvo u Grčkoj, Krit je odličan za one koji žele dobru zabavu u sklopu budžeta, jer ovo ostrvo nudi niz klubova i restorana s pristupačnim cijenama. S idiličnim plažama, mnogo jeftinih opcija smještaja, Krit je pravi dobitak u poređenju sa izvikanijim destinacijama kao što su Atina ili Santorini.

 1. Palawan, Filipini

 

Filipini se „zagrijavaju“ kao destinacija za 2017. Palawan još uvijek nije tako popularan kao  Boracay Island  i ima netaknutiju prirodu i nevjerovatan krajolik. Ukoliko volite ronjenje, odbojku na pijesku i istraživanje pećina, a večeri radije trošite na opuštanje uz tihi razgovor pod zvjezdanim nebom nego noćne izlaske, ovo je destinacija za vas.

 1. Burleigh Heads, Kvinslend, Australija

 

Australiju ćemo u ovom slučaju uzeti sa rezervom kao proračunsku destinaciju. Međutim, kako su cijene letova u padu, a australijski dolar stoji mnogo slabije nego ranije, sada je trenutak da ovdje dobijete najviše za svoj novac! Burleigh Heads nudi sve najbolje od Australije u jednom paketu. Prelijepe plaže i nacionalni parkovi osiguravaju puno sadržaja bez trošenja mnogo novca. Uz to, pošto se nalazi u području suptropske klime sa 300 sunčanih dana u godini, ovamo možete putovati i van sezone čime ćete biti u mogućnosti da dodatno uštedite.

 1. Porto, Portugal

 

Porto je drugi najveći grad u Portugalu. Sa svojim pristupačnim cijenama ishrane, smještaja i jeftinim ulaznicama za muzeje i izlete, sasvim sigurno je trendovska budžetska destinacija u Evropi. Porto ima istorijsko jezgro koje datira iz 300. godine prije nove ere, živopisne priobalne boemske četvrti pod zaštitom UNESCO-a, te dramatične katedrale i kapele iz 12. vijeka.

 1. Kairo, Egipt

 

Kairo

OK, znamo na šta ste prvo pomislili. Međutim, zahvaljujući višegodišnjim političkim nemirima i padu domaće valute, posjeta kolijevci civilizacije nikada neće biti jeftinija. U Egiptu sada možete dobiti ogromnu vrijednost za novac, posebno u vrhunskim hotelima i turama.

 1. Antigva, Gvatemala

 

Postoji puno razloga da zavolite Antigvu. Ali, ako ste u potrazi za proračunskim odmorom u Srednjoj Americi s velikom dozom istorije i kulture, to je to. Možete pronaći relativno nisku cijenu smještaja, prevoz i hrana su jeftini, ne nedostaju i zapanjujuća kulturna događanja kao što je Semana Santa – najveće svjetsko uskršnje slavlje. Za potpuni mir, razmislite o najmu kuće ili stana u nekoj od zatvorenih zajednica. Ako imate vremena, proširite svoj odmor i na obližnje područje oko jezera Atitlan, koje se često rangira kao jedno od najljepših mjesta u Srednjoj Americi.

 1. Brašov, Rumunija

 

Rumunija zimi je čarobna. Ova zemlja ima mnoge pogodnosti Zapadne Evrope, ali po cijenama Istočne Evrope. Probajte unajmiti automobil i voziti u snježnim transilvanijskim Alpama. Postoji mnogo pristupačnih kuća za odmor i apartmana u Brašovu i obližnjim selima, a mnogi stanovnici u turističkim mjestima govore engleski, tako da je sporazumijevanje rijetko problem. Dok ste u ovoj oblasti obavezno posjetite Libearty azil za medvjede, te zamak Bran, koji je poslužio kao inspiracija za horor roman Brama Stokera iz 1897. godine, „Drakula“.

 1. Tbilisi, Gruzija

 

Gruzija obično ostaje previđena kao budžetsko turističko odredište u korist poznatijih Češke ili Poljske, ali potpuno nezasluženo. Naime, Gruzija bi vrlo lako mogla postati jedno od najzanimljivijih mjesta koje ste posjetili.

U Tbilisiju, lijepo očuvane pravoslavne crkve i brojne građevine u srednjovjekovnom stilu su isprepletene sa  savremenim arhitektonskim znamenitostima. Osim toga, gruzijska hrana je zaista nevjerojatna i možda najiznenađujući element vašeg boravka, s daleko više svježeg povrća i jedinstvenih okusa nego što biste isprva očekivali.

IZVOR: Forbes

Save

Save

Save

Save