Na današnji dan: 24. januar

24. januar  (24. 1.) je 24. dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine je ostalo još 341 dan. Ovaj dan ima malo veću vjerovatnoću da padne u utorak, srijedu ili nedjelju ( po 58 u 400 godina) nego u ostale dane u nedjelji.

41 – U zavjeri Senata, vojske i pretorijanaca, pripadnici pretorijanske garde ubili su rimskog cara Kaligulu. Omražen zbog rasipnosti, megalomanije i despotizma u svoje vrijeme, u istoriju je ušao kao jedna od najgrotesknijih carskih ličnosti. Na prestolu ga je naslijedio ujak Klaudije.

76 – Rođen je rimski car Hadrijan, koji je tokom vladavine od 117. do smrti 138, konsolidovao prostrano carstvo i utvrdio granice u Britaniji (Hadrijanov bedem) i Germaniji. Ugušio je ustanak u Judeji, a Jerusalem je pretvorio u rimsku vojnu koloniju. Podigao je veći broj gradova, među kojima i Hadrijanov grad u Trakiji (Jedrene). Bio je veliki poštovalac grčke kulture i pokrovitelj umjetnosti.

1712 – Rođen je pruski kralj Fridrih II Veliki, koji je po dolasku na presto 1740. u duhu prosvećenog apsolutizma reformisao zakonodavstvo i sudski postupak. U dvorcu “Sansusi” okupljao je filozofe, pisce i umjetnike, među kojima i Voltera. Teritorijalno proširena i vojno ojačana, Pruska je za njegove vladavine bila jedna od najvećih evropskih sila.

1742 – Karlo Albert Bavarski izabran za cara Svetog rimskog carstva i kralja Njemačke, postavši tako Karlo VII. Bio je nakon tri vijeka prvi car Svetog Rimskog Carstva koji nije pripadao dinastiji Habsburg.

1847 – Rođen je srpski vojvoda Radomir Putnik, veliki vojskovođa i strateg, načelnik štaba Vrhovne komande (1912-1916), zaslužan za srpske pobjede u Balkanskim ratovima. Uspešno je organizovao odbranu zemlje 1914, a poslije sloma srpske vojske u zimu 1915, zbog bolesti je smijenjen. Umro je na liječenju u Nici 1917.

1859 – U gradu Fokšan, Skupština narodnih predstavnika donijela je odluku o ujedinjenju rumunskih kneževina Vlaške i Moldavije, čime su postavljeni temelji savremene rumunske države. Za zajedničkog vladara izabran je moldavski knez Aleksandar Kuza.

1924 – Nekadašnja prestonica carske Rusije, Petrograd, dobila je novo ime – Lenjingrad, u znak sjećanja na vođu Oktobarske revolucije Vladimira Iljiča Lenjina.

1933 – Rođen Asim Ferhatović, bosanskohercegovački fudbaler. Za prvi tim Sarajeva odigrao je 422 utakmice i postigao 198 golova. Godinama je bio najbolji igrač Sarajeva i jedan od najboljih fudbalera Jugoslavije. Stadion FK Sarajevo, bivši olimpijski stadion Koševo, sada nosi naziv stadion Asim Ferhatović – Hase.

1959 – Rođena Nastasja Kinski, njemačka glumica. Kćerka je njemačkog glumca Klausa Kinskog i glumice Rut Brigite Tocki. Sa 16 godina započela je vezu sa 28 godina starijim rediteljem Romanom Polanskim. Na nagovor Polanskog odlazi u SAD da studira glumu u Aktors studiju Lija Strasberga. Proslavila se ulogom djevojke Tese Darbifild u istorijskoj drami Romana Polanskog “Tesa” iz 1979. Zatim je naga, omotana zmijom, pozirala fotografu Ričardu Avedonu, što joj je donijelo status seks-ikone.

1965 – Umro je engleski državnik i pisac Vinston Čerčil, premijer Velike Britanije 1940-45. i 1951-55, jedna od najmarkantnijih političkih ličnosti XX vijeka, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1953. godine za memoare iz Drugog svjetskog rata.

1972 – Japanski vojnik Šjoići Jokoi otkriven je na pacifičkom ostrvu Guam, gde se 28 godina skrivao u džungli, ubijeđen da Drugi svjetski rat još uvijek traje.

1984 – Predstavljen prvi Apple Macintosh lični računar. Ovaj računar je bio prvi računar široke potrošnje koji je imao grafičko sučelje i miš, umjesto tada standardnog tekstualnog sučelja.

 

Save