Osam nesvakidašnjih načina oslobađanja od stresa (savjet psihologa)

Misli bježe, koncentracija opada, napetost raste, osjećate unutrašnju neprijatnost, pa i paniku – to su oni tipični simptomi stresa koji toku dana prijete da nas izbace iz ravnoteže.

Stres

Šta da radimo kad nas preuzme stres? Prije svega, potrebno je da naučiti upravljanje stresom,  jer to pomaže ne samo da se vratimo u formu, nego i da eliminišemo bolest, te čak usporimo proces starenja.

1. Češalj

U toku radnog rana, provedenog ispred monitora, mimična muskulatura postaje veoma napeta, tako da glava postaje veoma teška i počinje da boli. Jedan od načina izbegavanja stresa – češljanje kose u trajanju 10-15 minuta. Ova procedura pomaže „aktivirati “ krv i osloboditi mišiće.

2. Hrana

Ukusna hrana – efikasni antistres doping. Sačuvati dobro raspoloženje, osloboditi se stresa pomaže masna riba, koja sadrži omega-3 masne kiseline, veoma korisne za nervni sistem. Ako ne volite ribu, pojedite sladoled ili bananu. Ove namirnice su bolje od antideprisiva.

3. Istrljajte dlanove

Još jedan način da se ublaži napetost i izbjegne stres. Potrebno je svom snagom protrljati dlan o dlan, dok dlanovi ne postanu vrući. Takođe je korisno i protrljati uši. Na taj način, brzo ćete se vratiti i fokusirati na posao.

4. Isprati konflikte i stresove

Izboriti se sa negativnom emocijom  pomaže 15-minutno tuširanje. Stanite ispod toplog mlaza vode, tako da on masira glavu i ramena. Ubrzo ćete osetiti kako voda odnosi sa sobom sve nepotrebno.

5. Boje

Psiholozi su otkrili da oslikavanje bojanke u roku od 2-3 minuta u periodima pojačanog stresa petostruko povećava vjerovatnoću da se svi poslovi završe na vrijeme.

6. Čaj sa hibiskusom

Nagomilavanjem radikala čovjek ima osećaj panike i anksioznosti- karakteristike stresnog stanja. Hibiskus ne dozvoljava radikalima da se nagomilavaju, već ih razvodnjava, i na taj način pomaže oslobađanju od stresa ne izazivajući u vama malaksalost.

7. Spremanje

Razvrstavanje stvari na svoja mjesta pomaže da se fokusirate i organizujete misli. Sem toga, uredne police, ladlice, fioke, ormari, daju pozitivan psihološki efekat  – spoljašnja uređenost i organizovanost nesvjesno se prenosi na sopstveni život.

8. Ples

Obavezno plešite kod kuće. Ritmički pokreti uz muziku odlično pomažu eliminisanju stresa. Osim toga, ples doživljavamo kao zabavu, za razliku od sličnih vježbi u fitnes klubu.