Agape – rađanje kultnog prostora u Banjaluci

“Agape je u ranom hrišćanstvu bila trpeza na koju je svako bio dobrodošao. Ovaj davni običaj postao je vremenom simbol univerzalne hrišćanske ljubavi. I danas se zna, ko veruje da nam je samo ljubav potrebna njegova je trpeza agape”, ove riječi koje je govorio glumac Petar Kralj, najavljujući poznatu emisiju “Agape”, su mi do skoro bili osnovna asocijacija na riječ agape i ideju koja stoja iza te riječi.

Namjerno kažem “do skoro” jer mi je nakon boravka u banjalučkom restoranu “Agape” upravo ponuda, ambijent i radna filozofija tog restorana postala asocijacija na riječi koje je izgovarao naš legendarni glumac.

Agape
Foto: Promo Agape

Restoran Agape se nalazi u srcu grada, na spratu Robne kuće “Boska”, koja je jedan od simbola Banjaluke, pa je i sam restoran postao dio jednog od simbola grada što je menadžmentu prilikom uređenja prostora, organizacije rada i kreiranja menija stvorilo poseban izazov da prate velika očekivanja koja svaki Banjalučanin, kao i oni koji dolaze u naš grad imaju od ovog prostora. Na ovaj izazov je odgovoreno na najbolji način.

Prostor ima više cjelina koje skladno prelaze jedna u drugu.

Agape
Foto: Promo Agape

Samo uređenje je takvo da vas tople boje i svjetla pri samom ulasku jednostavno tjeraju da se osjećate ugodno i prijatno. Mene je ispijanje kafe u udobnoj fotelji sa fantastičnim pogledom na centar grada podsjetilo na praznična predvečerja u novogodišnjem periodu. Znate one dane kada se osjećate opušteno, mirno i nekako toplo. Po mom mišljenju taj čitav red stolova sa foteljama i sofama orijentisanim prema zidu koji je cijeli u staklu i koji “baca” pogled na centar grada je najbolji dio restorana ukoliko ste došli na kafu i poslasticu. Kada smo već kod poslastica, kao neko ko je konvencionalni gurman, preporučujem vam fantastično ukusan i poslužen tiramisu, iako su opravdane preporuke za “Agape fusion cream”, “Čoko mus” ili “Kremasta torta sa malinama”. U desert meniju se nalazi još mnogo poslastica, ali morate nešto istražiti i sami….

Agape
Foto: Promo Agape

Od samog otvaranja “Agape” se pročuo kao restoran koji jedini u Banjaluci nudi kvalitetan suši, sa tom ocjenom se moram složiti, a posebno raduje što banjalučani mogu probati odličan suši po, realno, pristupačnim cijenama.

Cijeli meni je iskorak u odnosu na dosadašnju ponudu u Banjaluci, posebno kada je riječ o samom kvalitetu, prezentovanju i serviranju hrane, ali je opet cijenom i sastavom prilagođen našim ljudima koji vole dobar izbor hrane po pristupačnim cijenama. “Slani” meni nudi  sve ono što žele ljudi koji vole meso ili rebarca, ali i “light” varijante hrane od “Suflea od kozjeg sira”, vitaminskih i dijetalnih salata do kvalitetnih pica i pasti.

Moram naglasiti da je “Agape” olakšao odlazak na ručak ljudima koji su alergični na gluten jer nudi poseban bezglutenski meni, čemu su se izuzetno obradovali roditelji djece koja imaju probleme sa glutenom.

“Best value for money” je bila ideja sa kojom je meni kreiran,  jer se vodilo računa o tome da gost, koji je na prvom mjestu, za svoj novac dobije maksimum u pogled kvaliteta, cijene, usluge, a moram reći i atmosfere.

“Agape” je i mjesto koje prati ono što je posljednjih godina u svijetu trend, a to je da će svako u nekom dijelu restorana naći ambijent koji očekuje, bio on dnevni, večernji ili noćni. U skladu sa tim je kreirana i ponuda pića koja vam omogućava da za šankom na miru uživate u odličnom viskiju ili pivu, ali i da u predvečerje sa dragim ljudima podijelite čašu ili bocu vrhunskog vina, a izuzetnim koktelima možete “razbuditi” svaku noć od koje puno očekujete.

Ipak, iz “Agapea” sam otišao razočaran zbog jedne stvari, zbog bašte! Zašto? Zbog toga što se bašta, koja se sa pravom najavljuje kao najljepša u gradu, otvara 10. maja, nakon mog boravka u restoranu. Bašta će se nalaziti na ogromnoj terasi koja će vas, zbog svoje lokacije nad samim Trgom Krajine, navesti da, bar za trenutak, u sebi probudite osjećaj gospodarenja centrom Banjaluke.

S obzirom na činjenicu da sam ranije imao priliku da uživam u prostoru buduće bašte “Agapea”, obećao sam sebi da ću se počastiti ručkom nakon što bašta bude otvorena. Radujem se ispunjavanju ovog obećanja!

I kao što je agape je u ranom hrišćanstvu bila trpeza na koju je svako bio dobrodošao, tako je i banjalučki “Agape” mjesto koje svojom filozofijom, konceptom, cijenama i uslugom dozvoljava i studentima i državnicima, parovima i porodicama, ljubiteljima žestokih pića kao i onima koji vole vino ili koktele, da se osjećaju dobrodošlim u bilo koje doba dana.

Kada “Agape” uporedim sa restoranima u kojima se može uživati u regiji imam osjećaj da je Banjaluka dobila mjesto poput na primjer beogradske “Madere”.

Banjaluka je dobila mjesto koje će postati kultno za nosioce kulturnog, političkog i društvenog života, mjesto u koje će svi gosti dolaziti ushićeni, a iz koga će odlaziti zadovoljni.

Slogan restorana “Zalogaj ljubavi” sigurno najbolje opisuje ono što ćete dobiti, čega ćete se sjećati i zbog čega ćete se uvijek vraćati u “Agape”.

 

Đorđe Milošević

(Promo: Agape)