Agrokor: Sberbanka će na sudu tražiti povraćaj duga

Sberbanka će na sudu tražiti povraćaj duga od Agrokora, najavio je čelnik Sberbanke Herman Gref, ocjenjujući Agrokorov slučaj kao „prevaru bez presedana“.

Agrokor preuzimaju povjerioci

Iz Sberbanke podsjećaju da je Agrokorov dug prema toj banci 1,1 milijardu evra, a proizlazi iz nekoliko zajmova, te da je u avgustu Sberbanka u Hrvatskoj pokrenula kazneni postupak protiv osnivača i većinskog dioničara Agrokora Ivice Todorića. Sberbanka planira da procesuira i revizora koji je potvrdio Agrokorove falsifikovane poslovne izveštaje, skrivajući obaveze veće od jedne milijarde dolara, rekao je Gref novinarima, prenose ruski mediji.

„Što se tiče hrvatskog slučaja, ništa se ne mijenja. Imamo pravnu strategiju i ne mislimo da je ona na kratke staze. Naše su rezervacije (za Agrokorov dug) stopostotne, pa smo spremni za dugotrajni parnični postupak i dovešćemo pred lice pravde sve osobe koje su tamo počinile očiglednu prevaru“, rekao je Gref.

Dodao je kako je već podnesena kaznena prijava protiv vlasnika i uprave Agrokora, te da se nada kako će „odgovornosti privesti i revizorsku kompaniju koja je potvrdila lažne izvještaje“.

Kako kaže Gref, za to je nužno preduzeti nekoliko pravnih koraka i podnijeti nekoliko dokumenata, za što je potrebno određeno vrijeme, te da već učinjeni pravni koraci, kao i oni koji slijede, svjedoče o tome da će se Sberbank slučajem Agrokor baviti detaljno.

„Imamo velika potraživanja, kako u vezi sa shemom koju sprovodi Vlada Hrvatske, tako i prema menadžerima i revizorima same kompanije. Preko suda ćemo vratiti naš novac, ali to može da potraje“, rekao je Gref.

Prema njegovim rečima, Sberbanka ne namjerava da više finansira Agrokor.

„Situacija je za nas krajnje netransparentna, to smo nekoliko puta istakli Vladi Hrvatske. Čudno je što Vlada Hrvatske podupire odsustvo netransparentnosti. U nedostatku transparentnosti, kada ne razumijemo koliko je novca potrebno za kompaniju i kakav je kvalitet upravljačkog kadra, kada ne razumijemo koliko se uspješno troši ovaj novac, ne želimo da učestvujemo u takvim procesima“, dodao je šef Sberbanke.

Gref je rekao da se Sberbanka u slučaju Agrokor prvi put suočava sa tako velikom prevarom.

„Mi ćemo postići naš cilj. Slučaj je bez presedana. Imamo takvu prevaru, još neviđenu, kada uprava skriva stvarno stanje, fingira dobit i skriva se iza neravnoteže obaveza većih od jedne milijarde dolara. Ovo je prvi takav slučaj sa kojim smo se susreli, ali ipak mislim da ćemo doći do cilja“, zaključio je Gref.

IZVOR: Sputnjik