Ako može Hrvatska…: Slovenci spremni za svoj “lex Mercator”

Radilo bi se o posebnom zakonu, lex specialis, po uzoru na Hrvatsku koja je donijela “lex Agrokor”. Žele zaštititi postojeću stabilnost kompanije koja u Sloveniji ima više od 10.000 zaposlenih.
Slovenci spremaju lex Mercator

“Bude li potrebno, Slovenija je poslovanje i radna mjesta u Mercatoru spremna zaštititi i zakonom”, izjavio je slovenački ministar za ekonomiju Zdravko Počivalšek.

Počivalšek je tu izjavu novinarima dao prilikom svečanog polaganja kamena temeljca za novi pogon farmaceutske kompanije Lek u mjestu Prevalje, ali nije iznio pojedinosti, objavio je mariborski list “Večer”.

Po svoj prilici bi se radilo o posebnom zakonu, lex specialis, po uzoru na Hrvatsku koja je donijela “lex Agrokor”. Taj zakon treba omogućiti restrukturiranje koncerna koji je i vlasnik slovenskog trgovačkog lanca, te zaštititi hrvatski finansijski sektor, dobavljače i zaposlene.

Prije izjave Počivalšeka, s glavnim direktorom Mercatora Tomislavom Čizmićem i regionalnim direktorima tog lanca u Srbiji i Crnoj Gori sastao se slovenački premijer Miro Cerar.

“Pojavljuju se govorkanja o finansijskom iscrpljivanju Mercatora. O tome za sada nema nikakvih dokaza, no očekujem da će stvari provjeriti i nadzorni odbor Mercatora. Želimo da Mercator bude stabilan i da se razvija u korist zaposlenih, potrošača i svojih dobavljača”, rekao je  Cerar.

“Ne možemo dopustiti da Mercator, preduzeće koje smo sami razvijali, sada propadne, bez obzira na to ko je njegov vlasnik. Budno ćemo pratiti događaje kako bismo mogli reagovati u slučaju potrebe, ako bi se stanje promijenilo”, dodao je slovenački premijer.

U izjavi nakon sastanka naglasio je da bez obzira na vlasništvo treba zaštititi postojeću stabilnost predzeća koje u Sloveniji ima više od 10.000 zaposlenih i glavni je kanal za plasman slovenačke prehrambene industrije u zemlji i regiji.

U Sloveniji se ne vodi nikakav postupak niti istraga o poslovanju Mercatora, potvrdila je policija, navodi mariborski list.

“U vezi s Agrokorom i Mercatorom slovenska vlada prati stanje i bude li potrebno spremna je pravovremeno reagovati”, rekao je Cerar.

O poslovanju Mercatora u Srbiji u utorak je  telefonski razgovarao i sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem.

IZVOR: 24sata.hr, SEEbiz.eu