Analiza: Skok vrijednosti dolara poslije Trampa se istopio

Pobjeda Donalda Trampa na predsjedničkim izborima i obećanje da će implementirati svoj plan “Amerika na prvom mjestu” pokrenuli su američki dolar prema najvećoj vrijednosti u posljednjih 13 godina.
dolar pad
Foto: Pixabay

No, „Trampov“  skok se pokazao prolaznim za američki dolar, koji je anulirao gotovo sav svoj postizborni rast. Američki dolar je u utorak dodatno pao u odnosu na svoje suparnike. Evro je skočio za 1% na 1,109 dolara, što je najveća vrijednost još od dana prije Trampove novembarske pobjede.

Isto tako, indeks dolara, koji mjeri njegovu vrijednost u odnosu na korpu konkurentskih valuta, pao je na nivo koji nije bio viđen od perioda odmah poslije izbora.

Zašto je dolar u nevolji? Analitičari valuta ukazuju na niz faktora, uključujući olakšanje zbog  rezultata predsjedničkih izbora u Francuskoj, slab ekonomski rast SAD od početka ove godine i bojazan da će Trampove političke neprilike negativno uticati na njegov ekonomski plan.

“Danas, ključni faktor je činjenica da se Tramp  suočava s egzistencijalnom prijetnjom”, rekao je Karl Šamota , direktor globalne strategije tržišta na Cambridge Global Paymentsu.

Šamota  je ukazao na politički pad zbog izvještaja o tome da je Tramp  podijelio povjerljive informacije sa ruskim zvaničnikom. (Tramp  je, ipak, odbranio svoje razgovore s Rusijom.)

Vin Thin, valutni strateg u Brown Brothers Harriman, na sličan način je za novu slabost dolara djelimično okrivio Trampovu najnoviju kontroverzu u vezi s Rusijom.

Ove vijesti “ne samo da su povećale trajnu zabrinutost vezanu za odnose Trampove administracije s Rusijom, već se i smatra da ugrožavaju agresivni zakonodavni program administracije”, napisao je Thin u izvještaju u utorak.

Trampovi ekonomski prijedlozi – smanjivanje poreza, rezanje propisa i povećanje izdataka za infrastrukturu – podizali su američki dolar nakon izbora, jer su mnogi mislili da bi to predstavljalo „vakcinu“ za američku ekonomiju.

No, Trampov plan odgađan je političkim krizama, što se vidi i po dosadašnjem neuspjehu u ukidanju i zamjeni tzv. „Obamakera“.

Međutim, drugi valutni analitičari smatraju da posrnuli američki dolar ima malo veze s Trampom. Oni ukazuju na to da tržište dionica izgleda nepogođeno Trampovim problemima, dok je indeks S&P 500 u utorak ostvario rekordan rejting.

“Trampova nova sapunska opera” nije glavni pokretač dolara, napisao je u izvještaju Piter Bukvar, glavni analitičar tržišta za The Lindsey Group.

Umjesto toga, Bukvar vjeruje da je dolar „oštećen“ pomacima u globalnoj ekonomiji i politikom Centralne banke. Istakao je kako je evru pomogao  rekordni spoljnotrgovinski višak evrozone u martu, koji je potaknut  skokom izvoza od 13%.

Dok evropska ekonomija ponovo hvata korak, SAD su znatno usporile početkom ove godine. Rast BDP u prvom tromjesečju bio je samo 0,7%, najslabiji u posljednje tri godine. To je daleko od 3% ili 4% rasta, koje je Tramp obećavao.

“Ovo ne predstavlja napredak punom parom,” rekao je Šamota .

Još jedna velika razlika između SAD-a i Evrope: evro je nedavno imao koristi od pozitivnih političkih vijesti. Francuska je donijela olakšanje na globalna tržišta izabravši Emanuela Makrona za svog sljedećeg predsjednika umjesto Marin Le Pen, koja je pozivala na to da država odbaci evro.

Pad  američkog dolara nije sjajna vijest za Amerikance koji planiraju putovati u inostranstvo. Cijene u Evropi su za njih upravo postale dosta veće.

No, ovaj devizni pomak je sasvim u redu za velike multinacionalne kompanije kao što su Nike (NKE) i Apple (AAPL, Tech30) koji prodaju puno robe u inostranstvu. Jak dolar, naime, čini iPhone skupljim za kupce u inostranstvu.

Zbog toga je prošlog mjeseca Tramp za The Wall Street Journal  rekao da dolar “postaje previše jak“.

“Djelimično to je moja krivica jer ljudi imaju povjerenja u mene”, rekao je tada Tramp.

IZVOR: CNN money