Automobil sa vještačkom inteligencijom naučio vožnju od čovjeka

U magazinu prestižnog američkog Tehnološkog instituta iz Masačusetsa „MIT tehnolodži rivju“, objavljen je tekst pod nazivom „Mračna tajna u srcu vještačke inteligencije“, u kojem se navodi da „niko zapravo ne zna kako najnapredniji algoritmi rade to što rade“.

 

automobil
Foto: Peter Gottschalk/Pixabay

„To bi mogao da bude problem“, stoji u tekstu.

Navodi se da je „prošle godine čudan automobil koji upravlja samim sobom pušten na mirne puteve okruga Monmaut u saveznoj državi Nju Džersiju“.

„Eksperimentalno vozilo, koje su razvili istraživači proizvođača čipova ’Envidije‘, nije se po izgledu razlikovalo od drugih autonomnih automobila, ali nije bilo nalik bilo čemu što su prikazali ’Gugl‘, ’Tesla‘ i ’Dženeral motors‘ i pokazalo je rastuću moć vještačke inteligencije“, piše u članku „MIT tehnolodži rivju“.

Navodi se da „automobil nije slijedio nijednu instrukciju koju mu je zadao inženjer ili programer“.

„Umjesto toga, u potpunosti se oslanjao na algoritam uz pomoću kojeg je naučio samog sebe da vozi gledajući čovjeka kako to radi. Obezbijediti da automobil vozi na ovakav način bilo je impresivno dostignuće. Ali istovremeno, pomalo unosi i nemir, pošto nije u potpunosti jasno kako automobil donosi odluke“, stoji u tekstu.

Navodi se da „informacija iz senzora vozila ide pravo u ogromnu mrežu vještačkih neurona koji obrađuju podatke i onda zadaju komande neophodne da bi se upravljalo volanom, kočnicama i drugim sistemima“.

„Izgleda da je rezultat u skladu sa reakcijama koje bi očekivali od ljudskog vozača. Ali šta ako jednog dana uradi nešto neočekivano — udari u drvo, stane kada se uključi zeleno svjetlo na semaforu? Kako sada stvari stoje, biće teško odgonetnuti zašto je to učinio. Sistem je toliko složen da bi čak i inženjerima koji su ga osmislili moglo da bude teško da izoluju razlog bilo koje pojedinačne izvedene akcije“, navodi se u tekstu magazina Tehnološkog instituta iz Masačusetsa.

Magazin navodi da sličnu misteriju izaziva i program „Dip pejšent“, koji se primenjuje u bolnici Maunt Sinaj u Njujorku i vrlo precizno procjenjuje bolesti pacijenata, bez bilo kakvog uticaja ili uplitanja ljekara ili drugog medicinskog osoblja.

IZVOR: Sputnjik