Banjaluka se kandiduje za prestonicu kulture

Gradonačelnik Igor Radojičić, održao je danas u Gradskoj upravi sastanak sa banjalučkim kulturnim radnicima, na kojem je dogovoreno da se Banjaluka kandiduje za evropsku prestonicu kulture 2024. godine.

“Nedavno smo boravili u Novom Sadu koji je proglašen evropskom prestonicom kulture za 2021. godinu gdje smo razgovarali sa njihovim timom koji je vodio kandidaturu i koji će doći da nas upozna sa svojim iskustvima iz ovog projekta. Banjaluka je zainteresovana da bude evropska prestonica kulture 2024. godine, a vas smo pozvali da čujemo mišljenje naših uglednih radnika iz oblasti kulture, jer će u ovom projektu najviše posla biti upravo za ljude iz kulture”, rekao je Radojičić nakon današnjeg sastanka.

Kako je navodeno na zvaničnoj internet stranici Grada Banjaluka, na sastanku je jednoglasno data podrška projektu i naglašeno kako je kandidatura veliki izazov ali će to u velikoj mjeri doprinijeti da se stanje u kulturi poboljša.

Inače, za proces kandidovanja potrebno je preduzeti sljedeće pripremne aktivnosti: donošenje odluke u Skupštini grada o pokretanju incijative, formiranje radnog tima za provođenje projekta, pokretanje aktivnosti na izradi osnovnog dokumenta u okviru projekta EPK, te planiranje programa rada, aktivnosti i budžeta za realizaciju projekta.

Prema nekim procjenama, aplikacija za kandidaturu bi trebala biti podnesena u martu naredne godine.

IZVOR

Save