Tržište kriptovaluta je za dva dana palo 20%

Nakon višemjesečnog perioda apresijacije bez presedana, skoro svaka digitalna valuta u posljednjih 48 časova je doživjela dvocifren pad vrijednosti. Dok brzi pogled na grafikon ispod ili na coinmarketcap.com pokazuje koliko su stvari trenutno loše, pravi osjećaj o stanju stvari možete dobiti gledajući u gubitke dvije najveće valute: Bitkoin je u posljednjih nekoliko dana opao za 16,5% a Etereum je niži za 23,5%.

Bitkoin
Foto: Coinmarketcap.com/Screenshot

Tržište kriptovaluta u cjelini izgubilo je 20% vrijednosti za samo dva dana, padajući na 142 milijarde dolara sa ukupne tržišne vrijednosti od oko 180 milijardi dolara, koliko je vrijedilo u subotu. Ovaj oštar pad je dovoljno veliki da napravi primjetnu promjenu na vremenskom grafikonu vrijednosti tržišta – što znači da ovaj pad u svakom slučaju neće brzo biti zaboravljen.

 

Bitkoin
Foto: Vremenski grafikon vrijednosti tržišta kriptovaluta/ Coinmarketcap.com/Screenshot

Naravno, važno je staviti stvari u kontekst – ovaj “pad” i dalje ostavlja Bitkoin dvostruko vrednijim nego prije samo četiri mjeseca. Međutim, to pokazuje zašto “ulaganje” u kriptovalute nije za osobe sa slabim srcem.

Pokušajte zamisliti situaciju da ste čekali više mjeseci i gledali kako se tržište u osnovi udvostručuje, a onda ste prije 48 časova uložili veliki iznos novca u kriptovalute, samo da biste vidjeli kako vam se investicija topi pred očima? To ni u kom slučaju nije zabavno.

Ovaj pad od 20% predstavlja godine dobitka na tradicionalnoj berzi – koji je, ukoliko je bio investiran u kriptovalute ovog vikenda, u suštini izbrisan za sat vremena.

Pa zašto su se kriptovalute srušile tokom vikenda? Nekoliko razloga je za to:

Juče je Kina zabranila inicijalnu ponudu kriptovaluta (ICO), rekavši da su kriptovalute  “ozbiljno poremetile ekonomski i finansijski poredak”. Kad god vlada sankcioniše Bitkoin ili druge kriptovalute, tržište uvijek biva pogođeno, pogotovo odmah nakon što je američka Komisija za berzu i hartije od vrijednosti (SEC) upozorila na upitnu zakonitost nekih ICO-a.

S obzirom na to da je kineska vlada naredila svim ICO-a da vrate sredstva investitorima, vjerovatno je da postoji određena nesigurnost u vezi s time šta će se dogoditi s cijenom glavnih valuta kao što su Bitkoin i Ethereum kada se manji tokeni primljeni u ICO-ovima ponovo pretvore u novac. Na primjer, NEO (ranije AntShares), ICO / kriptovaluta stacionirana u Kini, u posljednjih nekoliko dana je opao za 50%.

Druga mogućnost – tržište se jednostavno pregrijalo. Ovaj pad je počeo upravo u trenutku kada je Bitkoin dostigao najviši istorijski nivo od svega nekoliko dolara ispod 5000 dolara. Drugim riječima, ovo može biti prirodno „hlađenje“ . Ako pogledate Bitkoinovu istoriju, periode brzog rasta uvijek je pratila neka vrsta pada – isto se dešava i na tradicionalnim berzama kada vrijednost nekih akcija prebrzo  raste.

Sljedeći dani će nam reći da li je u pitanju samo privremeni pad ili početak naredne velike korekcije. Za sada, sve što može da se uradi je da se posmatra i pusti tržište da radi.

 

IZVOR: Techcrunch