Cane je potomak iz loze Gavrila Principa: “Mi smo porodično partibrejkeri”

Cane iz grupe Partibrejkers u porodičnom stablu “krije” jednu “stavku” koja možda i na najbolji način opisuje njegovu prirodu i potrebu da uvijek bude “slobodan i samo svoj”…
Cane Partibrejkers Gavrilo Princip
Foto: B92

Prije nekoliko mjeseci javnost se uzbunila zbog navodnog kraja kultnog benda “Partibrejkersi”, što je bilo posljedica loše protumačene situacije u kojoj frontmen benda Zoran Kostić Cane veliku energiju ulaže u svoj drugi bend “Škrtice”. To je, ipak, dokazalo koliko je ovaj bend i dalje važan u ovom društvu. Baš kao i Cane, taj omiljeni roker svima i svakome, pa i onima koje oštro secira kroz stihove (a inače često i govori, a ne samo pjeva, u stihovima).

Cane Partibrejkers u porodičnom stablu “krije” jednu “stavku” koja možda i najbolje opisuje njegovu prirodu i potrebu da uvijek bude “slobodan i samo svoj”. On naime, ima bliske porodične veze sa Gavrilom Principom! O tome je zaista rijetko pričao, a sve je objasnio uredniku “Nedeljnika” Branku Rosiću u intervjuu.

“Ja sam potomak Gavrila Principa. Majka Gavrila Principa i moj pradjeda su rođeni brat i sestra”, rekao je Cane.

Priča se logično nastavila: “Mi smo porodično partibrejkeri. Mi smo partibrejkeri kroz epohu i vrijeme. Svašta se pisalo o Gavrilu. Najgore je što su nas učili je to da je njegov metak ubio trudnu ženu. Nije istina. Sofija Hotek nije bila trudna. Ona je dva mjeseca prije dolaska u Sarajevo imala težak pobačaj. To čak nisu sami Austrijanci smislili, već naši austrijski učenici. Suština je da je to bila borba za slobodu. Nije mogao on da napiše molbu ‘Ej, Ferdinande nemoj da nas ugnjetavaš’. Jer kako god gledaš kroz istoriju, mi smo htjeli da budemo Austriji pri ruci, ali uvek smo bili zloupotrijebljeni. Gavrilo nije bio sam. Tu su bili i Hrvati, muslimani. Mehmedbašić je imao namazan nož otrovom i htio je da cara ubode u samoj sarajevskoj vijećnici. Čabrinović je bacio bombu. Gavrilo je iz trećeg pokušaja uradio to što je uradio. Kao što znamo, htjeli su cara da ubiju i Tin Ujević i ekipa. Gavrilo je sa svojih nepunih 19 godina dao život da bismo svi mi živjeli zajedno.”

IZVOR: B92