Danijel Dej Luis odlazi u penziju!

Trostruki dobitnik Oskara Danijel Dej Luis, koji se smatra jednim od najvećih glumaca svoje generacije — možda i najvećim — riješio je definitivno da napusti glumu i da se penzioniše.

Danijel Dej Luis Linkoln
Foto: Youtube/Screenshot

Šezdesetogodišnji glumac, koji je u karijeri dugoj četiri decenije najčešće igrao predsjednike i pisce,  povući će se nakon završetka promocije njegove posljednje drame pod nazivom Fantomska nit (Phantom Thread), čija će premijera biti oko božićnih praznika.

U ovoj drami koja se bavi svijetom visoke mode, Luis ponovo sarađuje sa režiserom Polom Andersonom, čija je drama “Biće krvi” iz 2007. godine Luisu donijela Oskara za najboljeg glumca.

Luis nije saopštio razlog zbog kog je riješio da se povuče iz svijeta glume. Ove vijesti potvrdila je i njegova portparolka.

Danijel Dej Luis vitez
Foto: Dej Luisa je vitezom proglasio britanski prestolonasljednik Vilijem/ Independent

“Danijel Dej Luis više se neće baviti glumom. Veoma je zahvalan svim svojim saradnicima i publici svih ovih godina. Odluka je lične prirode, pa ni on ni njegovi predstavnici se više neće oglašavati ovim povodim niti davati izjave“, saoštila je Lesi Dar.

Dej Luis je jedini glumac koji je ikada osvojio tri Oskara za glavnu ulogu. Nagradu je dobio za ulogu u filmu Stivena Spilberga “Linkoln“, dok se u ostvarenju Kristija Brauna “Moja lijeva noga” iz 1989. godine pokazao kao pisac i umjetnik. Trećim Oskarom nagrađen je za ulogu u filmu “Biće krvi”.

Dve nominacije za Oskara imao je za uloge Bila “Mesara” Katinga u filmu “Bande Njujorka“ i Gerija Konlona u filmu Džima Šeridana “U ime Oca“. Hvaljen je zbog svog djelovanja i svestranosti. Poznato je da ulogama prilazi suviše ozbiljno, pa se trudi da uđe u lik i mnogo prije samog snimanja.

Kada je snimao nasilnog neurohirurga u filmu “Nepodnošljiva lakoća postojanja”, naučio je češki jezik (iako je film bio na engleskom). Za ulogu graničara u “Posljednjem mohikancu” naučio je da pravi kanu, a za potrebe filma Džima Šeridana “Moja lijeva noga”, u kojoj je tumačio irskog umjetnika Kristija Brauna, cijelo snimanje je proveo u invalidskim kolicima, a ekipu na setu je tjerao da ga guraju i nose okolo.

Krajem devedesetih već se bio odrekao glume, ali je reditelj Martin Skorseze uspeo da ga ubijedi da se vrati ponudivši mu ulogu u filmu “Bande Njujorka”.

U braku sa Rebekom Miler ima troje djece, a 2014. godine za svoje zasluge na polju glume nagrađen je i titulom viteza.

IZVOR: USA Today

Save