De Mistura: Sa sirijskim delegacijama razmotriću sva četiri paketa pitanja

Specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura izjavio je da sa sirijskim delegacijama u Ženevi namjerava da razmatra četiri ranije dogovorena paketa i da se nada napretku.
Stafan de Mistura
Foto: Sputnik/ Aleksandr Vilьf

„Sve delegacije, koje se pominju u rezoluciji 2254 Saveta bezbjednosti UN i koje su učestvovale na prethodnim rundama, dolaze u Ženevu. Program je onaj koji smo dogovorili i već razmatrali u prethodne dvije runde — četiri ’paketa‘. Svi su važni, svi se razmatraju paralelno. Ali ovaj put namjeravamo da ih razmatramo dublje“, rekao je on.

Prema njegovim riječima, strane će takođe odabrati svoje teme na koje će se fokusirati „da bi se vidio napredak po svakom paketu, u određenom paketu“.

De Mistura je istovremeno istakao da se nada nastavku rada strana u okviru procesa o Siriji u Astani i tokom Ramazana.

On nije rekao šta očekuje od najnovije runde razgovora o Siriji u Ženevi. Prema njegovim riječima, „sve je povezano“ i trenutno se vode mnogi međunarodni pregovori na kojima može da se razgovara o Siriji.

Zamjenik specijalnog izaslanika UN o Siriji Ramzi Ezeldin Ramzi je nakon posjete Siriji izjavio da je Damask spreman za konstruktivan rad na sva četiri „paketa“ pitanja.

„Tokom moje posjete Damasku utvrdili smo da je program rada razgovor o četiri paketa. Ali smo takođe ranije rekli da možemo da ubrzamo rad na jednom ili dva odvojena ’paketa‘. I Damask nije bio protiv toga“, rekao je on.

 

IZVOR: Sputnjik