Kad bi DNK određivao granice, mapa Evrope bi ovako izgledala

Kako bi izgledale Evropa, Azija i Afrika da su granice rađene na temelju haplogrupa, odnosno grupa koje dijele istog pretka, pokazuje karta koju je objavio jedan korisnik Redita.

EU and MENA Borders Redrawn Based on Dominant y-DNA Haplogroups: Lebanon and Israel — Discuss (x-post r/MapPorn) from lebanon

Iz nje se vidi da Britanci imaju više genetske sličnosti s Italijanima ili Portugalcima, nego s Dancima ili Fincima, ali i da nema neke razlike između naroda u zemljama naše regije – Hrvata, Srba, Bošnjaka, Crnogoraca i Makedonaca.

Iz karte se mogu videti sljedeće haplogrupe:

Haplogrupa R1b

Najčešće je prisutna u zemljama Zapadne Evrope, ali i u nekim dijelovima Rusije kao i Srednje Afrike. U nižim postocima može se pronaći i u Istočnoj Evropi, Zapadnoj Aziji, kao i dijelovima Sjeverne Afrike i Centralne Azije.

Haplogrupa R1a

Proširena je na velikom području Evroazije, proteže se od Skandinavije, Srednje Evrope, juga Sibira pa sve do juga Azije.

Haplogrupa N

Široko je rasprostranjena širom sjevera Evroazije, a može se pronaći i na drugim područjima poput jugoistoka Azije, pacifičkog područja, jugozapada Azije i na jugu Evrope.

Haplogrupa I1

Ova haplogrupa najčešća je u Švedskoj i na zapadu Finske. I-M253 nosi 35-38 posto muškaraca u Švedskoj, 32,8 odsto muškaraca u Danskoj , 31,5 odsto muškaraca u Norveškoj i oko 28 odsto muškaraca u Finskoj.

Haplogrupa I2

Ova haplogrupa svoj vrhunac doseže na Balkanu gdje su muškarci, prema nekim istraživanjima, najviši na svijetu s prosjekom visine od 185,6 centimetara. Ovoj haplogrupi pripadaju Srbi, Hrvati, Bošnjaci, Crnogorci, Makedonci…

Haplogrupa J1

Rasprostranjena je na mnogim područjima Bliskog istoka i dijelovima Kavkaza, Sudana i Etiopije. Moguće je pronaći i na sjeveru Afrike, jugu Evrope, kao i među jevrejskim grupama, posebno onima s prezimenom Cohen. Mnogo rjeđa je, ali može se pronaći u nekim dijelovima Evrope, u Središnjoj Aziji i na indijskom potkontinentu.

Haplogrupa J2

Pronalazi se i u Zapadnoj, Srednjoj i Južnoj Aziji, dijelovima Evrope i Sjeverne Afrike, ali najčešće se povezuje sa sjeverozapadom Azije. Smatra se da je haplogrupa J2 potekla s područja između Kavkaza, Mesopotamije i Levanta.

Haplogrupa E

Većina članova haplogrupe E-M96 pripada samo jednoj od identifikovanih subgrupa i taj uzorak je izuzetno rijedak. E1a i E-M75 nalaze se gotovo isključivo u Africi.

Haplogrupa G

Haplogrupa G-M201 najčešće se pronalazi u Gruziji, a može se pronaći i među manjinskim stanovništvom Kavkaza. Može se pronaći, u manjem procentu, među stanovništvom Evrope, Južne i Srednje Azije, kao i Sjeverne Afrike.

IZVOR: B92