Dodik: Dan Vojske RS ćemo obilježavati odvojeno od OS BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik  danas je u Banjaluci rekao da će ubuduće Dan Vojske Republike Srpske biti obilježavan odvojeno od Oružanih snaga BiH i mimo kasarni OS BiH.

Foto: Vladimir Stojaković

“Nikakve milostinje ne tražim, pogotovo ne sa nivoa BiH. Ukoliko ne stignemo ove godine, narednih ćemo sigurno posebno obilježavati Dan Vojske Republike Srpske”, rekao je Dodik na konferenciji za medije.

Istakao je i to da je Vojska Republike Srpske neupitna sa stanovišta doprinosa za slobodu srpskog naroda i stvaranja Republike Srpske.

“Bilo kakav pokušaj bacanja tamne mrlje na obilježavanje Dana Vojske RS ne dolazi u obzir. Prema tome, već ove godine ćemo pokušati da obilježimo ovaj dan mimo kasarni Oružanih snaga BiH”, dodao je Dodik.

Naglasio je i to da Oružane snage BiH sve više prestaju da budu snage svih u ovoj zemlji, jer pokušavaju da se postave na neki drugi način.

“Njihove su igre o tome šta je nekome dozvoljeno, a šta nije u BiH, a ne naše. Vojska Republike Srpske će posebno obilježavati svoj dan, a već danas sam formirao ekipu koja bi ovo trebalo da uradi”, rekao je.

Dodik smatra kako je još od početka bila greška što se dozvolilo da se sve obilježava u okviru Oružanih snaga BiH i da se zavisi od nečije volje.

“Kada je riječ o drugom dijelu BiH, onda se ne postavlja ništa ovako. Oružane snage su vještačka kategorija, nisu snage BiH, nego NATO i nekih drugih faktora”, zaključio je Dodik.

Vojska Republike Srpske formirana je 12. maja 1992. godine i postojala je kao takva sve do 1. januara 2006. godine, nakon čega je integrisana u Oružane snage BiH kao njihov Treći puk.

IZVOR: Agencije