Evo kako su Saudijke reagovale na vijest da će im konačno biti dozvoljeno da voze

Godine 1990. Madeha al Ajruš i 46 žena su učinile nešto revolucionarno, do tada potpuno nezamislivo. Ova grupa žena je tada odbila da ih voze muškarci i same sjele za upravljače svojih automobila u centru Rijada. “Vozile smo automobil!”, rekla je za NPR nekoliko godina kasnije. “Bilo je uzbudljivo. Bilo je sjajno”.

Saudijska arabija žene vožnja
Foto: Aziza Jusef 2014. godine vozi automobil ulicama Rijada kao dio kampanje protiv zabrane vožnje za žene/ Hasan Jamali/AP

Zbog svoje pobune, ove žene su dobile otkaz sa posla i javno osramoćene u lokalnim novinama. Zabranjeno im je da putuju van zemlje.

Ali juče je Al Ajruš slavila na Tviteru. Zbog brojnih protesta i osuda širom svijeta, Saudijska Arabija je najavila da će ženama od iduće godine biti dozvoljeno da voze. Prema najavama kralja Salmana, ženama će biti dozvoljeno da se prijave za vozačke dozvole odmah, a zabrana će biti potpuno ukinuta do sledećeg ljeta.

Saudijska Arabija je bila jedina zemlja na svijetu koja je ženama zabranjivala da voze. Muslimanski lideri zemlje branili su zabranu kao religiozno motivisanu, ali su se suočavali sa ismijavanjem i protivljenjem širom svijeta.

Drugi aktivisti koji su učestvovali u protestima slavili su saopštenje tako što su tvitali spisak žena koje su se suprotstavile vladajućoj politici vezanoj za žene iza volana.

Manal al-Šarif je uhvaćena kako vozi u maju 2011. godine. Provela je devet dana u zatvoru. “Kao rezultat mog protesta, trpila sam prijetnje – imami su željeli da budem javno izbičevana – i bila sam praćena  i uznemiravana”, napisala je Šarif u autorskom tekstu za New York Times. U utorak je napisala na Twitteru: “Saudijska Arabija više nikada neće biti ista, kiša počinje padom jedne kapljice.”

Lujain al-Hatlul, koja je provela u pritvoru 73 dana 2014. godine, nakon što je pokušala voziti u Saudijsku Arabiju iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, bila je konciznija. “Hvala Bogu”, napisala je na društvenim medijima.

Na Tviteru, mnogi su ovo ukidanje proslavili GIF-ovima.

Drugi su dijelili video snimak koji je pokazao Saudijku kako vozi u izazovnim okolnostima. U jednom starom video snimku, žena manevriše SUV-om u uskom prostoru. Instruktor vožnje daje joj instrukcije izvana.

Naravno, žene u Saudijskoj Arabiji se i dalje suočavaju sa mnogim vrstama ugnjetavanja, a ukidanje zabrane vožnje to ne mijenja. Još uvijek su obavezne da traže dozvolu od muževa ili rođaka za dozvolu prije skoro bilo čega, od vjenčanja do rada van kuće. Pravo glasa su dobile tek u u decembru 2015. godine.

Direktor Human Rights Watch Kenet Rot napisao je na Tviteru da Saudijska Arabija ima dug put pred sobom prije nego što se žene i muškarci budu tretirali na jednak način. “Saudijska Arabija je konačno omogućila ženama da voze”, napisao je on. “Sada ukinite zakone o starateljstvu i prestanite da tretirate žene poput djece.”

Samah Hadid, zamjenica direktora Amnesty International za Bliski istok, čestitala je ženama koje su se izborile za ovu promjenu. “Može li ovo biti početak većih sloboda za žene u Saudijskoj Arabiji?”, napisala je.

IZVOR: The Washington Post