Nova Googleova aplikacija Family link – spas za roditelje

Googleova nova aplikacija za Android uređaje pod nazivom Family Link  omogućiće roditeljima bolju kontrolu nad telefonima nihove djece.

Family link nova aplikacija od Googlea
Foto: Google promo

Danas se na pametnom telefonu može uraditi skoro sve. To je generalno dobra stvar, ali može predstavljati veliki problem za roditelje koji žele da daju svojoj mladoj djeci pristup tehnologiji, ali i da prate šta im potomstvo radi.

Google ima novu aplikaciju za Android, po imenu Family Link, koja treba to da riješi. Ona omogućava roditeljima da naprave Google nalog svojoj djeci i da prate koje aplikacije mogu da koriste i koliko dugo to da traje.

Nova aplikacija za roditelje Family link
Foto: Promo Google

Da bi to uradili, roditelji moraju da se pripreme i to tako što će djetetu nabaviti nov Android uređaj sa Android 7.0 Nougat operativnim sistemom, a tek u nekim rijetkim iznimkama s Androidom 6.1 (Marshmallow), potom na svom telefonu skinuti Family Link i napraviti nalog svom djetetu i zatim ulogovati dijete na njihov telefon sa napravljenim nalogom. S druge strane, roditeljima je za ovo dovoljan uređaj s barem Androidom 4.4, tj. s KitKatom .

Kada je to urađeno, roditelji mogu zabranjivati ili odobravati aplikacije koje će dijete koristiti. Ovo čini da rangiranje po godinama koje je Google uveo 2015. godine napravi pun krug, jer čini da roditelji lako mogu odrediti koje aplikacije djeca mogu da koriste, a koje ne.

Roditelji mogu vidjeti i koliko tačno minuta dijete provodi na kojoj aplikaciji, da prima nedjeljne izvještaje, i da podešava vremenska ograničenja korišćenja telefona. Ako želite da potpuno onemogućite djetetu korišćenje telefona kako bi učilo, ili zbog bilo kog drugog razloga, možete daljinski da mu zaključate uređaj. Google želi da istakne da je ova aplikacija namenjena djeci ispod 13 godina, koja tehnički ne bi još trebala da imaju svoj Google nalog, i vrijedno je još jednom pomenuti da morate proces započeti na nekorišćenom telefonu kako bi aplikacija radila. Ovo bi mogla biti korisna stvar za roditelje koji žele da prate kako im dijete koristi telefon, prenosi TNW.

Za sada je usluga još uvijek u ranoj fazi testiranja zbog čega je dostupna samo na američkom tržištu, a očekuje se da kasnije  bude dostupna i van granica SAD-a. Kvalifikovani roditelji mogu da je isprobaju kroz early access program.

IZVOR: Mondo/Bug

Save

Save