Hemingvejeva kratka škola pića

Pravi poznavaoci o pićima uče iz mnogih izvora, ali je malo bilo takvih gurua pića kao što je bio Ernest Hemingvej. Njegova karijera umjetnika i pustolova obilovala je mnogim crticama koje je ostavio u svojim knjigama, pismima i poukama.

Kada piti:

 

  • U postskriptumu pisma kritičaru Ivanu Kaskinu iz 1935. godine, Hemingvej je napisao: „Kada cijeli dan radiš mentalno naporan posao i znaš da ćeš to opet i sutra morati da radiš, šta će bolje od viskija da da krila vašim mislima? Kad ste smrznuti i mokri šta može bolje da vas ugrije? Uoči napada, ko može da vam da trenutno blagostanje kao što to čini rum? Jedino vrijeme kada piće nije dobro za tebe je kada pišeš ili kada se boriš. To se radi hladne glave. Međutim, piće mi pomaže da bolje pucam. Moderan život, takođe, jedna je vrsta mehaničke opresije i piće predstavlja jedini mehanički način opuštanja.“

 

  • Kada su ga pitali o kombinaciji pića i pisanja, Hemingvej je jednom odgovorio: „Isuse! Jeste li ikada čuli za nekoga ko je pio i radio? Sada mislite na Foknera. On to radi ponekad – i tačno na polovini stranice mogu vam reći kada je popio prvo piće.“

 

O tome kako praviti piće:

 

  • U poruci Karlosu Bejkeru, Hemingvej je dao svoj recept za „Krvavu Meri“: „Da napravite jedan bokal  Krvave Meri (sve manje od toga je uzaludan posao), uzmite pošten bokal i stavite u njega što veći komad leda.  (ovo će spriječiti prebrzo topljenje i razvodnjavanje napitka). Umiješajte pintu dobre ruske votke i jednaku količinu ohlađenog soka od paradajza. Dodaj jednu supenu kašiku Vorčester sosa. Dobro prromiješajte (sa dva R). Zatim dodajte jednu čašicu svježe iscijeđenog limunovog soka. Promiješajte. Zatim dodajte malo celerove soli, ljute paprike, crni biber. Nastavite miješati i tokom miješanja probajte. Ako je prejako, dodajte još soka od paradajza. Ako je slabo, dodajte votke.

 

  • Za knjigu recepata Sterling Norta i Karla Kroča „So red the nose“ , Hemingvej je dao recept za koktel nazvan po njegovoj knjizi „Death in the Afternoon“: „Ulijte jednu čašicu apsinta u čašu za šampanjac. Dodajite rashlađeni šampanjac dok mješavina ne postane mljekasta. Polako popijte tri do pet čaša.

 

Uopšte o piću:

 

  • „Uvijek uradi trijezan ono što si obećao u pijanstvu. To će te naučiti da ćutiš“.
  • „Nikad ne odlaži ljubljenje lijepe djevojke i otvaranje boce viskija“.
  • „Ne zamarajte se sa posjetama crkvama, znamenitostima ili gradskim trgovima. Ako želite da upoznate neku kulturu, provedite noć u barovima“.

 

IZVOR