Holivudske zvijezde koje su (prerano) otišle u penziju

Danijel Dej-Luis nedavno je iznenadio Holivud objavljivanjem namjere da se penzioniše kao glumac.

Iako još uvijek postoji jedan njegov film koji će biti objavljen kasnije ove godine – drama po nazivu Fantomska nit (Phantom Thread), koja se bavi modnim svijetom Londona 50-ih godina dvadesetog vijeka.  Dej Luis je objavio da po završetku promocije ovog filma “više neće raditi kao glumac”.

Da li će trostruki „oskarovac“ u budućnosti odoljeti iskušenju da se vrati iz penzije, ostaje da se vidi. U nastavku vam donosimo slične priče još devet  drugih zvijezda koje su (prerano) napustile ovu profesiju. Među njima ima kako mlađih (Džek Glison), tako i starijih glumaca (Šon Koneri, Džin Hekman), ali i pravih seks simbola kao što su Kameron Dijaz ili Greta Garbo.

Kameron Dijaz

Kameron Dijaz penzija glumac

Možda niste primijetili, ali Kameron Dijaz nije bila u filmu još od 2014. godine i ostvarenja Eni (Annie), niti postoje filmovi na kojima trenutno radi.Nedavno, na događaju kojeg je vodila njena najbolja prijateljica Gvinet Paltrou, objasnila je zašto je napustila svjetla pozornice.

“U jednom trenutku više nisam znala ko sam zapravo. S takvim stvarima se teško suočiti. Osjetila sam potrebu da se ponovo učinim potpunom osobom“, rekla je Dijaz na samitu „Gup velnes“ (Goop Wellness Summit).

Otkako se penzionisala, Dijaz se udala za pjevača  benda Good Charlotte Bendžija Medena i objavila je dvije knjige – The Body Book, priručnik za zdravlje i fitnes, i The Longevity Book, koja govori o umjetnosti i nauci starenja.

Šon Koneri

Šon Koneri Glumac penzija

Nekada izglasan za najseksepilnijeg muškarca 20. vijeka, zvijezda Džejmsa Bonda, Šon Koneri, prestao je da glumi nakon što je snimio Ligu izuzetnih džentlmena (The League of Extraordinary Gentlemen) 2003. godine.

Svoje penzionisanje nije zvanično potvrdio sve dok nije dobio nagradu za životno djelo Američkog filmskog instituta 2006. godine. Doduše, prema riječima njegovog dobrog prijatelja Majkla Kejna, zapravo je filmska industrija bila ta koja je penzionisala Bondovu zvijezdu “zato što nije htio da igra male uloge starih ljudi, a niko mu nije nudio nikakve uloge mladih ljudi u romansama”.

Ser  Šon od tada uživa u penziji, provodi je svoje dane igrajući golf, a povremeno može biti viđen i na teniskim turnirima.

Rik Moranis

Nik Moranis glumac penzija

Kanadski glumac Rik Moranis zapalio je Holivud nakon što se pojavio u hit filmovima kao što su Istjerivači duhova (Ghostbusters), Svemirske loptice (Spaceballs), Mala prodavnica strašnih stvari (Little Shop of Horrors) i Draga, smanjio sam djecu ( Honey, I Shrunk the Kids).

Međutim, nakon što mu je supruga umrla od raka 1991. godine, počeo je smanjivati ​​svoj glumački angažman i na kraju se 1997. godine potpuno povukao  s velikih ekrana kako bi se posvetio podizanju svoje djece.

“Ja sam samohrani roditelj, i u jednom trenutku sam shvatio da je previše teško uskladiti podizanje djece i putovanja za potrebe filmova”, rekao je za USA Today 2005. godine.

“Stoga sam napravio malu pauzu, a mala pauza se pretvorila u dužu pauzu, a onda sam shvatio da mi gluma zapravo i ne nedostaje.”

Širli Templ

Širli Templ penzija glumac glumica

Jedna od najpoznatijih djece- glumaca, Širli Templ, nagrađena je posebnim Oskarom za maloljetne glumce 1935. godine zbog doprinosa filmu. Tada je imala svega sedam godina.

Međutim, kako je postajala starija, postajala je sve manje zanimljiva producentima, da bi se povukla iz glume 1950. godine u „dubokoj“ starosti od 22 godine.

Krajem 1960-ih godine vratila se u centru pažnje i to kao političar i diplomata, a postala je američki ambasador u Čehoslovačkoj 1989. godine. Nastavila je da radi kao javni službenik, između ostalog i za Ujedinjene nacije, sve do svoje smrti 2014. godine u dobi od 85 godina.

Džek Glison

Džek Glison glumac penzija Igra prestola Games of thrones
U ulozi kralja Džofrija u hit TV seriji Igra prestola (Game of Thrones), Džek Glison je tri godine igrao jednog od najomraženijih likova na televiziji, a kada je njegov lik ubijen u trećoj sezoni, mlada zvijezda je odlučio da „ubije“ i svoju glumačku karijeru.

“Glumio sam od svoje osme godine “, rekao je za Entertainment Weekly. “Prestao sam uživati u glumi ​​onoliko koliko sam uživao ranije … ranije je to bilo nešto što sam radio da bih se zabavio  sa prijateljima, u svrhu ljetnje zabave – naprosto, uživao sam u tome“.

“Kada počnete da zarađujete od nečega, to mijenja vaš odnos s tim. Ne bih rekao da mrzim glumu, to jednostavno više nije ono što želim.”

Glison je upisao studij filozofije i teologije na dablinskom Triniti koledžu, a na kratko se vratio izvođenju  sa lutkarskom predstavom po imenu Medvjedi u svemiru (Bears in Space), koju je izvodio na edinburškom festivalu Edinburgh Fringe 2014. i u londonskom Soho teatru 2015. godine.

Amanda Bajns

Amanda Bajns Nikelodeon glumac glumica penzija

Amanda Bajns imala je veliki hit kao tinejdžerka, kada je imala svoj sopstveni program – Amanda šou – na TV kanalu Nickelodeon.

Uslijedio je niz filmova za tinejdžere koje ste mogli vidjeti  na TV-u više od jednom ili dva puta – Šta djevojka želi  (What a Girl Wants, 2003), u kojem saznaje da je njen otac Kolin Firt, koji pokušava da postane premijer; Ona je faca (She's the Man, 2006), moderno adaptacija Šekspirove Dvanaeste noći; kao i adaptaciju muzikla  Hairspray na velikom ekranu.

Nekada nazivana mladom Lusil Bol, Amandina posljednja uloga u filmu bila je 2010. godine – iste godine je tvitala: “Kada više ne volim nešto, više to ne radim. Ne volim više glumu, pa sam prestala to da radim . ”

Od tada je Amanda, koja sada ima 31 godinu,  imala u više navrata probleme sa zakonom zbog alkohola i nedozvoljenih supstanci, ali je u nedavnom intervjuu rekla da je već tri godine trijezna i da želi ponovo da počne sa glumom.

Greta Garbo

Greta Garbo glumac glumica penzija

“Želim da budem sama”, glasi čuvena izreka Grete Garbo – i na kraju, stvarno je to i mislila.

Ova glumica je bila jedna od najzagonetnijih holivudskih zvijezda 30-ih godina. Očajna zbog nedostatka privatnosti, nikad nije dala intervjue, potpisivala autograme ili prisustvovala premijerama – na veliku žalost medija.

Od glume je odustala kada je imala 36 godina, rekavši da je “umorna od Holivuda” i da “želi da živi drugi život”.

Njeno rano penzionisanje i kasnija odlučnost da se ne vrati na svjetla pozornice značili su da je Greta ostala vječno mlada, kako na ekranu, tako i u našem pamćenju.

Džin Hekman

Džin Hekman glumac penzija

Poslije pedesetogodišnje karijere i Oskara koje je osvojio 1971. i 1992. godine za  filmove Francuska veza (The French Connection) i Neoprošteno ( Unforgiven), Džin Hekman je 2004. godine u emisiji veterana američke televizije Lerija Kinga objavio da odlazi u penziju.

Četiri godine kasnije, u intervjuu za Reuters, rekao je iako mu nedostaje gluma, ne želi više to da radi.

Posao je za mene veoma stresan, kompromisi koji morate napraviti u filmovima su samo dio svega, i došao sam do tačke u kojoj nisam više osjećao da to želim da radim”, rekao je on.

Nakon odlaska u penziju napisao je tri romana.

Doris Dej

Doris Dej glumica glumac penzija

Doris Dej je bila jedna od najvećih zvezda 60-ih godina zahvaljujući dvostrukoj karijeri – pjevačkoj i glumačkoj, u filmovima kao što su Kalamiti Džejn (Calamity Jane), Priče s jastuka (Pillow Talk ) i Pomjeri se, dragi (Move Over, Darling).

Posljednji film snimila je 1968. godine i nakon kratkog vremena provedenog na televiziji, najavila je da napušta glumu 1975. godine.

Doris, koja sada ima 95 godina, od tada je posvetila svoj život borbi za prava životinja, a 1978. godine uspostavila je Fondaciju Doris Dej ( Doris Day Animal Foundation).

IZVOR: BBC News