Hrvatska poklekla, povlači sporni pravilnik

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je da će Hrvatska iznos naknade za inspekcijski nadzor vratiti na 90 kuna, odnosno 27,70 KM.

granica Hrvatska takse
Foto: Mondo

On je naveo da je nakon jutrošnjih, završnih konsultacija sa hrvatskim ministrom Tomislavom Tolušićem to pitanje definitovno usaglašeno i da se sve “vraća na staro”.

“Na stolu je bilo više opcija, ali mislim da je ovo na kraju najbolja. To je zaista dobra vijest i na neki način pobjeda ovog načina pregovaranja”, ocijenio je Šarović.

On je istakao da će već sutra odluka Hrvatske biti objaljena u njihovim službenim novinama.

Spoljnotrgovinska komora BiH izrazila je zadovoljstvo što je Hrvatska ukinula vancarinske barijere za uvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH.

STK BiH je u ime domaćih proizvođača i izvoznika zahvalila Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a posebno ministru Mirku Šaroviću, koji je doprinio rješavanju problema zajedničkim aktivnostima sa ministrima Srbije, Crne Gore i Makedonije, te direktnim kontaktima sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom poljoprivrede Tomislavom Tolušićem.

“Istovremeno insistiramo da se redovno održavaju ministarski sastanci, prvi već u Skoplju narednog mjeseca, kako ne bi došlo do nepredviđenih istupa koji bi mogli da ugroze spoljnotrgovinsko poslovanje”, saopšteno je iz STK BiH.

Hrvatska je ranije usvojila mjere kojima je proširila spisak voća i povrća koje mora da prođe fitosanitarni nadzor na granici i 22 puta povećala takse pri uvozu ovih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU, što je izazvalo nezadovoljstvo susjednih zemalja.

IZVOR: Mondo