ISIS: Bagdadi ipak živ? U novom govoru spominje nuklearnu prijetnju Sjeverne Koreje Americi!

Militantna grupa Islamska država (ISIS) objavila je novu audio poruku čiji je glavni protagonist Abu Bakr al-Bagdadi, koji se nije oglašavao od novembra 2016. godine, i za kojeg se do sada smatralo da je mrtav! U novoj poruci lider ISIS pominje Sjevernu Koreju kao “nuklearnu prijetnju za SAD”.

bagdadi ISIS
Foto: REUTERS/Social Media Website

“Sjevernokorejci su počeli prijetiti Americi i Japanu nuklearnom silom, a Amerikanci, Rusi i Evropljani žive u strahu od napada mudžahedina”, rekao je u poruci.

Datum nastanka audio snimka ostaje nejasan, ali referenca na nuklearnu prijetnju Sjeverne Koreje po svemu sudeći ukazuje na nedavni rat riječi između predsjednika SAD Donalda Trampa i lidera Pjongjanga Kim Jong Una. Obojica su odaslali zapaljive izjave prema drugoj strani – uz prijetnje vojnom akcijom, Tramp je Kima nazvao “raketašem”,dok je lider Sjeverne Koreje američkog kolegu nazvao “izlapjelim”.

45-minutna audio poruka, koju je distribuirala ISIS-ova medijska organizacija Al-Furqan na zvaničnim ISIS-ovim kanalima u šifriranoj aplikaciji Telegram, ispunjena je konzervativnim vjerskim riječima i referencama na islamsku istoriju. Snimak se pojavio zajedno sa tekstom “da ga Alah zaštiti”, što predstavlja još jednu indikaciju da vođa ostao živ.

U svom poslednjem govoru u novembru 2016. godine, Bagdadi je izdao tipičan nalog o borbi protiv sirijskog režima Bašara al-Asada i poziv na napade na šiite. Ali, glavna poruka je bila da borci moraju nastaviti borbu za Mosul, grad koji se nalazio usred opsade iračkih kopnenih snaga pod pokroviteljstvom koalicije predvođenu sa SAD.

Sad, nakon oslobađanja Mosula u julu, Bagdadi je rekao da taj govor “ne bi trebao povezivati ​​ gubitak teritorije sa istinom”, što predstavlja jasnu referencu na opadanje moći grupe i gubitak teritorija u Iraku i Siriji.

Lider ISIS-a se osvrnuo na nek od gradova koje je ISIS izgubila, rekavši da je “siguran da će krvoproliće u Mosulu, Raki, Sirtu, Ramadi i Hami na kraju dovesti do pada tirana”, prema prevodu Hasana Hasana, višeg saradnika na Tahrir institutu za politiku Bliskog istoka, nestranačke organizacije sa sjedištem u Vašingtonu.

Pominjanje Mosula ukazuje na to da je govor možda nastao u mjesecima nakon julskog poraza ISIS-a u ovom gradu. Bagdadi nastavlja riječima da je američko samozadovoljstvo omogućilo Rusiji da preuzme “kontrolu nad sirijskim portfolijem “, zemlji u kojoj se vode borbe za oslobađanje posljednjeg  preostalog sirijskog uporišta u Deir ez-Zoru.

U pogledu sljedećih meta, Bagdadi ukazuje na napade na Sjedinjene Države i Iran.

” Bagdadijevo novo obraćanje ukazuje na to da Amerika i Iran ostaju prioritetni ciljevi. Snimak bi mogao poslužiti kao okidač za napade “, napisao je na Tviteru Majkl S. Smit II, suosnivač Kronos Advisory iz SAD-a.

Rusija je sredinom juna saopštila da je ubila Bagdadija u avionskom napadu u blizini Rake, dok se sastajao sa drugim vrhovnim liderima ISIS-a na sastanku vojnog vijeća. Sirijska opservatorija za ljudska prava (SOHR), nadzorna grupa locirana u Velikoj Britaniji, saopštila je da je dobila informaciju da je Bagdadi ubijen.

Ali, koalicija pod vodstvom SAD je tvrdila da nema dokaza o Bagdadijevoj smrti. Visoko pozicionirani kurdski obavještajni zvaničnici takođe su tvrdili da su “99 posto” sigurni da je Bagdadi ostao živ.

Sjedinjene Države su ponudile nagradu od 25 miliona dolara za informacije koje bi dovele do Bagdadijevog hapšenja ili otkrivanja lokacije na kojoj se nalazi. On je predvodio uspon najbrutalne džihadske grupe na svijetu, koja je silovanjima, obezglavljivanjima i pljačkom obilježla svoj put kroz Irak i Siriju, zaradivši do milijardu dolara prihoda 2014. godine.

Bagdadi je postao jedan od najtraženijih ljudi na svijetu nakon što je u julu 2014. godine održao govor ispred džamije Grand al-Nuri u gradu Mosulu na sjeveru Iraka. To će kasnije postati poznato kao govor koji je proglasio formiranje Islamske države, samoproklamovanog kalifata koji se na vrhuncu svoje moći prostirao na površini većoj od Belgije.

Zvaničnici u Sjedinjenim Državama i Iraku vjeruju da se Bagdadi krio u teško dostupnim pustinjskim predjelima koji se pružaju duž iračko-sirijske granice.

Jedan irački zvaničnik, koji je govorio pod uslovom da ostane anoniman, rekao je za Newsweek u martu da Bagdadi više nije u Mosulu, i da se kreće duž iračko-sirijske granice po područjima nad kojima ISIS još uvijek zadržava kontrolu.

“On se kreće između Al-Hajina u Siriji i al-Ba'aja u Iraku”, rekao je ovaj zvaničnik. Zapadna iračka granica služila je kao ključna tranzitna tačka i predstavljala je liniju snabdijevanja  kojom su borci i resursi ISIS-a išli u i izvan Sirije. ISIS i dalje kontroliše jedan dio granice.

IZVOR: Newsweek