Iznenađujući razlog zbog kojeg se djeca povređuju na igralištu

Svi mi koji smo posljednjih godina značajnije vrijeme proveli na dječijem igralištu imali smo priliku da vidimo jedan poseban tip roditelja. To su oni koji vrijeme provode zagledani u ekran mobilnog telefona, dok im djeca srljaju iz jedne u drugu opasnost. Ako ćemo biti potpuno iskreni, i sami smo vjerovatno nekada bili u toj grupi. Koliko to zapravo predstavlja realnu opasnost? Krejg Palson, istraživač na univerzitetu Jejl u SAD, odlučio je da detaljnije istraži ovaj problem, a rezultati njegovog istraživanja su prilično uznemirujući: korištenje smartfona dok vam se dijete igra u parku je, Palson zaključuje, izazvalo nagli porast broja povreda kod djece, a posebno kod mlađih od pet godina.

„Smatram da su smartfoni uzrokovali porast broja povreda kod djece, a da je u najmanju ruku dio problema odsustvo pažnje roditelja u vrijeme kada bi trebali da pomno nadziru svoju djecu“, napisao je u svom radu pod nazivom „That Smarts! Smartphones and Child Injuries“.

Palson je vezu između smartfona i povreda kod djece uočio prateći dva seta podataka: 10%-tno povećanje nesmrtonosnih povreda kod djece u periodu između 2006. i 2012. godine, prema podacima američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, i podacima o razvoju 3G mreže po gradovima.

Zaključak istraživanja je da kada 3G mreža postane dostupna u nekoj oblasti, poveća se učestanost povreda kod djece. Pošto roditelji ne obraćaju dovoljno pažnje, djeca se počinju češće povređivati na igralištima, stepenicama i bazenima. Razlog za veći broj incidenata kod mlađe djece je očekivan – oni, naprosto, zahtijevaju više pažnje i nadzora nego starija djeca.

Ukoliko se pronalazite u ovom tekstu i želite da nešto učinite po ovom pitanju, evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli biti od koristi:

  • Utvrdite nivo problema – podatak o tome koliko puta dnevno provjeravate telefon može vam dati besplatna Andriod aplikacija Checky ili neka slična aplikacija. Nemojte biti iznenađeni ako ta brojka dostiže i stotinu provjeravanja dnevno.

 

  • Budite promišljeniji – Obratite pažnju na to koliko često skrećete pogled sa svog djeteta i hvatate se za telefon. U opisanoj situaciji se zapitajte koliko su novi post na Fejsbuku ili nova elektronska poruka zaista važni? Ovo zahtijeva znatnu samodisciplinu.

 

  • Odvojite vrijeme za digitalni svijet – Kada provodite vrijeme sa svojim djetetom, odvojite posebno vrijeme da provjerite vaš telefon, i odolite porivu da to učinite u neko drugo vrijeme. Ovo će sigurno ojačati vezi sa vašim djetetom.

 

IZVOR