Pet pravila komunikacije sa manipulatorima

Manipulatori nam vješto ulivaju osjećaj krivice, žaljenja, ucjenjuju, prijete… Mi ispunjavamo njihove želje i naređenja, na svoju štetu, bezvoljno. Takve igre često traju godinama, trujući život.

manipulator
Foto: Thomas Skirde/Pixabay

Da biste se zaštitili od njih, nudimo nekoliko pravila bezbjednosti, koje je razradio ekspert za komukacione strategije, kouč Preston Ni.

1. Budite svjesni svojih neotuđivih prava

 • Imate pravo na poštovanje od strane drugih ljudi.
 • Imate prava izražavati svoja osjećanja, mišljenja i želje.
 • Imate pravo postavljati svoje prioritete.
 • Imate pravo govoriti „ne“, bez osjećaja krivice za to.
 • Imate pravo dobiti ono, za šta ste platili.
 • Imate pravo izražavati svoje poglede, koji se razlikuju od pogleda drugih ljudi
 • Imate pravo braniti sebe od fizičkih, moralnih i emotivnih prijetnji.
 • Imate pravo graditi svoj život u skadu sa svojim razumijevanjem sreće.

 

To su granice vašeg ličnog prostranstva. Naravno, manipulatori, grubo kršeći naše granice, ne poštuju i ne priznaju ova prava. Ali. samo smo mi sami, i niko drugi, odgovorni za svoj život.

2. Držite distancu

U komunikaciji, manipulator stalno mijenja maske: sa jednom osobom on je izrazito učtiv, sa drugom – izazovno nepristojan, u jednoj situaciji – apsolutno bespomoćan, u drugoj – suviše agresivan. Ako ste primijetili u nekom ove karakterne osobine, držite  takvu osobu na bezbjednom odstojanju i ne stupajte sa njom u kontakt, bez prijeke potrebe.

Najčešći razlozi takvog ponašanja su složeni, i duboko ukorijenjeni u dječijem iskustvu. Preoblikovati, prevaspitavati i spasavati manipulatora – nije vaš zadatak.

3. Ne uzimajte njegove riječi zdravo za gotovo

Zadatak manipulatora je da igrati na vaše slabosti. Nije iznenađujuće da pored njega počinjete  osjećate sumnju u sebe, čak i krivicu da ne odgovarate njegovim zahtjevima. Propratite ove osjećaje i sjetite se da problem nije u vama.

Sa vama manipulišu da bi vas natjerali da se osjećate nedovoljno dobrim, i da bi vas učinili spremnim da se povinujete tuđoj volji i odricanju od ličnih prava. Razmislite o svom odnosu sa manipulatorom, odgovorivši na sljedeća pitanja:

 • Pokazuje li prema meni iskreno poštovanje?
 • Koliko su opravdana njegova očekivanja i zahtjevi?
 • Koliko su izbalansirani naši odnosi, ili samo jedno od nas u njih ulaže, a drugi očekuje korist?
 • Da li mi smetaju ovi odnosi da se dobro odnosim prema sebi?

 

Odgovori na ova pitanja pomoći će da razumijete da li se problem nalazi u vama ili u drugoj osobi.

4. Naučite reći „Ne“.

Izgovoriti „ne“ – to je generalno najvažniji dio iskustva komunikacije. Razumno odbijanje dozvoljava vam da tvrdo ostanete pri svojoj odluci, sačuvavši pritom normalne odnose. Zapamtite da vi imate pravo postavljati sopstvene prioritete, pravo da kažete „ne“, bez ikakvog osjećaja krivice, kao i pravo izbora puta ka sreći.

5. Pružite otpor manipulatoru

Dešava se da manipulatori daju sebi za pravo direktno maltretiranje, pokušavajući zaplašiti žrtvu, i nanijeti joj štetu. Najvažnije što  treba zapamtiti: ovakvi ljudi ciljaju na one koje smatraju slabićima.

Dok ste pasivni i kompatibilni – za njih ste potencijalna žrtva. Pri tome, u duši, mnogi od njih su kukavice. I kada njihova obilježena žrtva počne da pokazuje čvrstinu i brani svoja prava, manipulator se, najčešće, povlači. Ovo pravilo funkcioniše u bilo kojoj zajednici: u školi, u porodici, na poslu.

Studije pokazuju da su mnogi manipulatori i sami žrtve nasilja. Ova činjenica, naravno, ni u kojoj mjeri ne opravdava njihovo ponašanje, ali ovo treba znati da bismo se  hladnokrvnije odnosili prema  njihovim napadima.

IZVOR: Uspešna žena