Džej Ar Smit, brojeći dane u životu svoje kćeri, svaki započinje sa optimizmom

NBA igrač Džej Ar Smit stao je u srijedu ispred mnoštva novinara i otvoreno progovorio o borbi za život svoje kćeri, Dakote, koja je rođena u januaru, čak pet mjeseci prije termina.

 

Džej ar smit JR Smith
Foto: Kevin C. Cox/Getty

Dok se njen otac pripremao za novu košarkašku utakmicu, ona je ostala u bolnici.

Vrlo intimnu ispovijest beka Klivlend Kavalirsa, u kojoj je otkrio detalje o krizi koju je njegova porodica prošla tokom protekla tri mjeseca, Smit je započeo posuđujući smartfon jednog od prisutnih novinara koji je sjedio pored njega i snimao konferenciju.

“Ne mogu vam lagati”, rekao je Smit. “Kad sam drugog januara po prvi put držao u rukama moju kći, ona nije bila veća od ovog telefona.”

Smitova je ruka toliko velika da je gotovo obavijala telefon, potpuno pokrivajući displej. Jednom je u ruci držao tako malen ljudski život. Smit je ovog puta bio ponosan da izvijesti pripadnike sedme sile da njegova kći sada teži 2,5 kilograma- što predstavlja veliki napredak imajući u vidu da je pri porodu težila nešto manje od 500 grama.

Plej-of nije počeo na  način na koji bi Smit volio. Barem ne imajući u vidu njegov učinak. Iako je zadovoljan Klivlendovom vodstvom od 2-0 u seriji protiv Indijana Pejsersa u prvom krugu, njegovi su učinci – šest poena u prvoj i samo tri poena u drugoj utakmici prije izlska na poluvremenu s istegnućem tetive – bili slabi.

No, Smitov život izvan košarke bilježi konstantan nakon što je kći Dakota po prvi put prošle sedmice uspjela da pije iz flašice.

“Nemoguće je razdvojiti ove dvije stvari jer je to život, a za mene to ide ruku pod ruku”, rekao je Smit o tome kako balansira svoju igru sa svojim srcem. “Život koji živim je takav zahvaljujući  košarci, a jedan od razloga zbog kojih sam u mogućnosti pružiti što pružam i imati porodicu kakvu imam je nivo moje košarkaške igre i ono što sam uspio do sada ostvariti u životu . Za nju, to je broj jedan. To dolazi prije ove (košarkaške) igre ili bilo koje druge igre. Dakota sada dobro napreduje. Ne možemo se žaliti. Ima odlične rezultate. Ljekari kažu da je izvanredna. Jedna stvar nas drži – živimo dan po dan, i nadamo se da će uskoro doći kući.”

Obično roditelji novorođenčeta u dobi od mjesec dana računaju djetetovu dob u mjesecima. Međutim, Smit za svoju kći broji dane.

“Imam nevjerovatnu ženu”, rekao je Smit za Džul Heris, kojom se oženio u avgustu. “Pobrinula se za to da budem prva osoba koja će Dakotu nahraniti iz bočice. Nemam dovoljno riječi za nju jer je tamo doslovno po cijeli dan, svaki dan od rođenja. Danas joj je 108. dan da je tamo. Divno je što je dopustila da uradim to i neke druge stvari, to mi mnogo znači. ”

Smit, koji ima 31 godinu, slomio je desni palac krajem decembra, oko dvije nedjeljne prije nego što je Dakota rođena. Dok se oporavljao od operacije zbog koje je propustio 2. i po mjeseca sezone, ostao je u Klivlendu, propustivši putovanja s ekipom.

Naravno, sreća u nesreći bila je to što je to značilo više vremena koje može provesti sa porodicom onda kad im je to najviše trebalo.

“Razmišljao sam o tome”, rekao je Smit kad su ga pitali o tom zaokretu sudbine. “Moja supruga i ja smo razgovarali o tome. Razgovarao sam o tome s momcima. Da nisam bio povrijeđen, vjerojatno bih i dalje propustio isti broj utakmica. To ne bi značilo nepoštovanje mojih saigrača ili ove organizacije. Ali za mene, porodica je na prvom mjestu. Ako to ne možeš prihvatiti, onda ne znam što bih drugo rekao. To bi trebao biti broj jedan za bilo koga prije svakog posla.”

Na pitanje da li su Kavalirsi ikada razgovarali o mogućnosti  da Smit propusti utakmice iako je zdrav, trener Klivlenda Tajron Lu je rekao: “To je bila ozbiljna situacija, a da je Džej Ar trebao vremena da bude sa svojom porodicom, to bi za mene bilo razumljivo i prilično sam siguran, i za igrače i organizaciju. Što god da mu je trebalo, podržali bismo ga.”

Slično mišljenje se čuje i u Bostonu. Zvijezda Seltiksa Ajzea Tomas  se bori sa nedavnom pogibijom njegove 22-godišnje sestre, koja je stradala u saobraćajnoj nesreći, istovremeno se pokušavajući fokusirati u seriji u kojoj njegova ekipa gubi 2-0 od Čikago Bulsa. Smit duboko saosjeća sa Tomasovom boli.

“Nevjerojatno je proživljavati takve stvari u ovom trenutku u vašoj karijeri i životu”, rekao je Smit. “Samo to da izgubiš nekoga kao što je sestra, a da s druge strane imaš toliku odgovornost i momke koji zavise od tebe – to je vrlo teška situacija i saosjećam s njim kao čovjek. Ne kao sportista, već kao čovjek. ”

Bila je to teška sezona za cijeli tim Kavalirsa izvan terena, mnogo teža od skora 10-14 kojim su završili regularni dio sezone. Krilni centar Čening Fraj je izgubio oba roditelja u novembru: majku od raka, a oca samo nedjelju dana kasnije. Bilo je mnogo povreda, poput Smitovog palca, a i ostali u organizaciji su se bavili ozbiljnim zdravstvenim tegobama, bilo ličnim ili onih članova porodice.

“Prošli smo kroz to kao tim”, rekao je Smit. “Bilo je puno poteškoća van terena, a svim protivnicima smo kao šampioni bili meta na terenu. Imali smo problema i sa povredama. Ako uopšte postoji tim ili grupa  momaka koji razumiju kako ustrajati i proći kroz ono što smo prošli, to je ova naša grupa. Ne znam ni koliko smo igrača imali u sastavu koji su samo ulazili i izlazili iz ekipe ove sezone. Bilo ih je mnogo. Očigledno, ne tražimo nikakve isprike za sebe, ali si trebamo čestitati zbog toga što uopšte nije bilo lako doći dovde, pogotovo kad ste u situaciji da branite titulu. Ništa ne uzimamo olako, ništa ne uzimamo zdravo za gotovo. Narosto pokušavamo da budemo svakim danom sve bolji, i kao ljudi i kao igrači. ”

Smit kaže “da stvari idu nabolje” s Dakotom velikim dijelom zahvaljujući ljekarima i medicinskim sestrama na odjeljenju neonatologije, koji su je iz dana u dan njegovali u bolnici. On ih zove “pravim herojima”. I samom Smitu stvari idu nabolje, jer je nalaz magnetne rezonance lijeve tetive bio negativan.  On kaže da će “apsolutno” biti spreman da igra u trećoj utakmici serije, koja se igra u četvrtak uveče u Indijanapolisu.

I dok se plejof trka Kavalirsa nastavlja, Smit je pronašao još jedan način upotrebe svog smartfona osim za neugodno podsjećanje na sve kroz što je prošao zadnjih nekoliko mjeseci.

“Postavio sam kao alarm pjesmu ‘It’s a Beautiful Morning’, i to je prvo što čujem kad se probudim”, zaključio je Smit.

IZVOR: ESPN