Južna Koreja prijeti napadom na Pjongjang, ispalili rakete!

Južna Koreja saopštila je da je ispalila dvije balističke rakete kao brzi odgovor na posljednju provokaciju sjevernokorejske vojske, navodi južnokorejska agencija Jonhap.

Južna Koreja raketa rakete
Foto: AP

Navodi se da je vojska lansirala rakete “Hjunmu-2” sa lokacije na istoku zemlje u blizini granice dvije Koreje samo šest minuta nakon što je Pjongjang ispalio sjevernokorejsku raketu.

Južnokorejska vojska je navela da je jednom raketom “tačno pogođena” oko 250 kilometara daleka simulirana meta u Istočnom moru, što je ista razdaljina kao do aerodroma Sunan u prestonici Sjeverne Koreje, dok je druga raketa pala u more “u inicijalnoj fazi”.

Predsjednik Južne Koreje Mun Džae In je kaže da je posljednji raketni test Sjeverne Koreje onemogućio bilo kakav dijalog i upozorio Pjongjang da bi Seul mogao da izvrši napad od kojeg se neće moći da se oporave.

On je tokom sastanka Nacionalnog savjeta bezbjednosti rekao da u ovakvim situacijama dijalog nije moguć i da Seul ima moć da uništi Pjongjang.

“Ako Pjongjang vrši provokacije usmjerene protiv nas ili naših saveznika, mi imamo moć da uništimo Sjevernu Koreju i da im onemogućimo oporavak”, izjavio je Mun.

Otkako je Mun izabran za predsjednika Južne Koreje u maju ove godine, zalagao se za blažu politiku prema Sjevernoj Koreji i obećao da će razgovarati sa Pjongjangom kada se stvore uslovi za to.

Pjongjang je od maja ubrzao razvijanje balističkog programa.

Savjet bezbjednosti UN je nakon šestog nuklearnog testa uveo nove sankcije Sjevernoj Koreji.

IZVOR: Mondo