Kina: Novi predvodnik u korišćenju obnovljivih izvora energije

U razvoju događaja koji bi prije samo deset godina šokirali i oduševili ekologe, Kina je uspjela da postane neosporivi svjetski lider po pitanju obnovljivih izvora energije. Ruku na srce, Kina je i dalje najveći svjetski zagađivač ugljen-dioksidom (slijede je Sjedinjene Američke Države, Rusija i Indija).

obnovljivi izvori energije
Foto: Pixabay

Međutim, ono što Kinu razlikuje od ostalih velikih zagađivača je činjenica da Kina nije samo postavila ciljeve u oblastima borbe protiv zagađenja i izgradnje obnovljivih izvora energije, već ih i – postiže! Dok druge nacije naizgled ne čine ništa više od simboličnih napora u smanjenju emisija štetnih gasova, Kina je uložila znatne napore i ulaganja u poboljšanje svog  „zelenog“ portfolija – i to daje rezultate.

Ovo predstavlja direktan kontrast s ostalim glavnim zagađivačima, koji se, kako se čini, vraćaju fosilnim gorivima.

Predanost Kine obnovljivim izvorima energije

Ako bismo pokušali vizualizirati sliku zagađenog grada, vjerovatno bi među prvim slikama bio prizor Pekinga. Kako ih percipiraju u inostranstvu, kineski gradovi su u lošem stanju i prepuni onečišćenja od teške industrije i izduvnih gasova, kojima se opasno kretati bez prenosivih zaliha kiseonika.

Trend nošenja maski za lice u Kini nije doprinijeo  odbacivanju ovakvog pogleda. Da budemo iskreni, Peking i drugi veliki kineski urbani centri imaju određene problema s onečišćenjem zraka. Međutim, situacija se rapidno mijenja na bolje – prvenstveno zbog odlučnosti kineske vlade da očisti vazduh u državi.

Nakon što je 2014. godine proglasila “Rat zagađenju“, vlada je istrajala u slijeđenju čvrste politike prema zagađivačima i poboljšanje obnovljive infrastrukture. Mjere koje su provedene u cilju smanjenja zagađenja uključuju:

• Kazne za “prljave” metode gradnje.
• Kazne za kompanije koje zagađuju.
• Strogi propisi protiv onečišćenja.
• Česte inspekcije gradilišta i preduzeća u cilju provjere poštovanja propisa o zagađenju okoline
• Veća ovlašćenja za službenike koji se bave zaštitom okoline.
• Povećanje budžeta za zaštitu okoline za 23 odsto.
• Vladine akcije za prelazak na obnovljive izvore energije.

U suštini, kao što to piše britanski Guardian, Kina je dala svojim zaštitnicima životne sredine dala „oružje“, a oni ga koriste sa primjetnim učinkom. Kvalitet vazduha u Kini se poboljšava, nivo zagađenosti pada, padaju i emisije štetnih gasova, a nacija je dospjela na poziciju svjetskog lidera po pitanju ​​obnovljivih izvora energije.

Amerika se okreće foslinim gorivima

U međuvremenu, ostali glavni zagađivači – SAD i Rusija – pokazuju entuzijazam za fosilna goriva, što je vrlo zabrinjavajuće za neke, posebno pošto njihov entuzijazam utiče i na ostatak svijeta.

Na primjer, u Ujedinjenom Kraljevstvu, vrlo sporo se potrošačima omogućuje da odaberu dobavljače  iz obnovljivih izvora energije. Međutim, pritisak Rusije i SAD na UK da kupi njihova fosilna goriva u okviru trgovinskih sporazuma doveli su do kolebanja u predanosti Ujedinjenog Kraljevstva prema obnovljivim izvorima. Slični se obrasci pojavljuju i na drugim mjestima.

Naravno, predsjedniku SAD Donaldu Trampu i njegovim pristalicama to ne smeta toliko kao ekolozima – Tramp i njegova administracija uglavnom smatraju da su klimatske promjene lažna tema osmišljena kako bi uništila američku industriju fosilnih goriva. Oni stoga insistiranja na toj industriji vide kao plemenite, patriotske i zaštitne mjere.

I to je veliki teret – SAD su u stanju da naprave veliki pritisak na međunarodnim tržištima. I Rusija, s ogromnim rezervama plina i uglja, naravno želi „gurati“ svoju robu. Međutim, ogromna većina naučnika širom svijeta ne slaže se s mišljenjem Trampove administracije da klimatske promjene ne postoje i duboko su zabrinuti zbog sve veće štete koju emisija gasova iz fosilnih goriva pravi krhkoj ravnoteži  svjetske životne sredine.

Uticaj obnovljivih izvora

Šta to onda sve znači, na globalnom nivou zaštite okoline? Kao što je spomenuto, Kina je i dalje najveći svjetski zagađivač. Međutim, izuzetno je pozitivan znak s ekološkog stajališta što Kina preduzima ozbiljne mjere kako bi se okrenula obnovljivim izvorima i smanjila emisije.

Međutim, ako drugi po veličini zagađivač na svijetu – SAD (i, nadalje, sve zemlje unutar svoje trgovinske sfere uticaja) – poveća svoje emisije, postoji opasnost da će stvari jednostavno “uravnotežiti”, a globalni nivoi emisija će nastaviti rasti s trenutnom smrtonosnom stopom.

Međutim, kako politička i ekonomska situacija u mnogim drugim regijama svijeta postaje sve neizvjesnija, uticaj Kine (politički i ekonomski) sve je veći. Ako Kina uspije da proširi svoj “Rat zagađenju” i izvan svojih granica i utiče na druge nacije da prihvataju obnovljive izvore, kao što je to ona  učinila, još uvijek postoji nada za okolinu.

Napomena: Autorka članka, Gema Jejts, je autor-frilenser i majka. Napustila je karijeru u zdravstvenom menadžmentu nakon što je po prvi put postala majka i sada gradi karijeru u žurnalizmu.

Izvor: China.org