Pred samit u Pekingu: Da li Kina uspostavlja novi Put svile?

Kada se iduće sedmice na samitu u Pekingu  budu okupili čelnici 28 zemalja kako bi razgovarali o ambicioznom kineskom projektu – novom Putu svile , jedno će pitanje vjerovatno biti na umu svim učesnicima – šta zapravo predstavlja inicijativa „Pojas i put“?
Kina samit novi put svile
Foto: Pixabay

Ovaj projekt, kojeg je 2013. godine predložio predsjednik Kine Si Đinping u cilju promovisanja vizije širenja veza između Azije, Afrike i Evrope potkrijepljene milijardama dolara u infrastrukturnim ulaganjima, ima velike ambicije, ali je još uvijek siromašan pojedinostima.

Kina je izdvojila 40 milijardi dolara u poseban fond za ovu priliku, uz postojeću kapitalizaciju od 100 milijardi dolara koju pruža Azijska infrastrukturna investiciona banka (AIIB) koju vodi Kina, čiji će mnogi projekti  vjerojatno biti dio ove inicijative.

No, sa zbunjujućim nazivom koji se službeno odnosi na ekonomski pojas Puta svile i  Pomorski put svile 21. vijeka, te uz bezbroj ekonomskih i bezbjednosnih rizika, perspektive ovog plana su prilično zamagljene.

Uprkos agresivnoj promociji samita koji će se održati 14. i 15. maja u Kini, uključujući medije koji prenose pozitivne komentare zapadnih zvaničnika, neke diplomate sumnjaju u kineske ciljeve.

“Postoji mnogo skepticizma u vezi sa planovima Kine. Da, u pitanju je infrastruktura koja djeluje atraktivno za neke dijelove Evrope, ali svi znamo da je glavna stvar u tome da Kina na taj način povećava svoj uticaj”, rekao je neimenovani visoko pozicionirani diplomata Evropske unije.

Jedan diplomatski izvor koji je upoznat s raspravama vezanim za saopštenje foruma rekao je: “Forum zapravo predstavlja glorifikaciju Si Đinpinga i filozofije ‘Jedan pojas, jedan put’ “, koristeći direktan prevod kineskog naslova projekta. Međutim, imajući u vidu prisustvo Donalda Trampa u Bijeloj kući i njihovo bavljenje programom “Amerika na prvom mjestu”, više zemalja moglo bi biti potaknuto da se uključi u ovu veliku kinesku šemu.

“Zapravo, države su vršile pritisak na Kinu da budu pozvane,  a ne obrnuto”, rekao je visoko pozicionirani azijski diplomata o predstojećem samitu.

Kina kaže da su između 2014. i 2016. godine njene kompanije potpisale ​​projekte vrijedne 304,9 milijardi dolara u zemljama Pojasa i Puta. Neki od projekata mogli bi se razvijati godinama.

Kina ne gleda blagonaklono na primjedbe da je novi Put svile zapravo njen pokušaj da dominira svijetom i oblikuje ga prema volji Pekinga, rekavši kako je on dobar za sve, te da mu se svako može pridružiti.

“Zapadni skeptici nisu uvidjeli činjenicu da Kinezi nemaju mentalitet ‘nulte sume’ ( prim.ed. – gdje da bi jedan dobio, drugi mora da izgubi), već da potiču razmišljanje o ‘win-win’ situaciji”, prenijela je novinska agencija Sinhua u svom komentaru na engleskom jeziku. “Kao što je Konfučije jednom rekao: ‘Onaj ko želi uspjeh trebao bi drugima omogućiti uspjeh. ‘”

Kina je, međutim, istakla svoje ambicije na kineskom jeziku. “Ovo je kinesko rješenje za globalni ekonomski oporavak”, prenijela je agencija Sinhua prošlog mjeseca o komentaru o novom Putu svile koji se našao na naslovnici Narodnog dnevnika, zvaničnih novina Komunističke partije Kine.

Kontroverze projekta “Pojas i put”

Ipak, postoje i određeni rizici. U Šri Lanki su se odigrali javni protesti protiv projekata povezanih s inicijativom „Pojas i put“, a u Pakistanu, gdje islamski militanti predstavljaju bezbjednosnu prijetnju, vlada je uspostavila novu vojnu diviziju čiji je zadatak da zaštiti 57 milijardi dolara vrijedan ekonomski koridora Kina-Pakistan, što je ključni dio novog Puta svile.

Koridor takođe prolazi kroz spornu regiju Kašmir, što znači da je Indija automatski odbila kineske pokušaje da je uključi u inicijativu „Pojas i put“. „Veoma smo rezervisani po tom pitanju zbog problema suvereniteta”, rekao je indijski ministar finansija Arun Džejtli u Japanu prošle sedmice.

Kako je Kina saopštila da je“Pojas i put“ otvoren za sve, očekuje se da će se na samitu pojaviti barem jedna zemlja koja nije široko viđena kao siguran izbor za ulaganja – diplomatski izolovana i nuklearno naoružana Sjeverna Koreja. Osim toga, i sirijski ambasador u Kini je ove nedjelje za Reuters potvrdio da će i sirijska vlada poslati u Peking  jednog od svojih ministara.

U Kini pred forum o inicijativi „Pojas i put“ vlada jaka medijska kampanja koja uključuje brojne dokumentarne filmove na državnoj televiziji pune nasmijanih lica građana zemalja-učesnica projekta koji hvale nastale promjene.

Tokom sastanka, biće potpisano više od 50 memoranduma o razumijevanju, planova, pisama o saradnji i projekata saradnje u oblastima transporta, energetike i komunikacija, saopštili su zvaničnici kineske vlade.

“Ovo će biti zajednički savjetodavni dokument svih strana u cilju odražavanja zajedničkog konsenzusa o unapređenju inicijative „'Pojas i put’ “, izjavio je portparol Ministarstva vanjskih poslova Kine Geng Šuang novinarima u srijedu, komentarišući dopis o samitu.

Ekonomski ili politički projekat?

Neki kineski stručnjaci, ipak, kažu da se politika stavlja ispred ekonomskih faktora.

“Vjerujem da je nacionalna strategija prioritet, ekonomska razmatranja su sekundarna”, izjavio je ekonomista iz Kineskog centra za međunarodnu razmjenu, asocijacije intelektualaca iz Pekinga koja je napravila početne prijedloge za uspostavljanje Azijske infrastrukturne investicione banke.

Izvor je tražio je da ostane neimenovan, navodeći kao razlog osjetljivost teme.

I neke azijske zemlje su, takođe, na oprezu. Prošle sedmice na sastanku Azijske banke za razvoj u Japanu, zamjenik  filipinskog guvernera Centralne banke Diva Guinigundo rekao je da je teško unaprijed govoriti o novom Putu svile. “To je još uvijek samo vizija. Potrebno ju je prevesti u funkcionalu stvarnost”, rekao je Guinigundo.

Neke zapadne diplomate nezvanično su izrazile zabrinutost u vezi sa visokom cijenom samita imajući u vidu učešće zemalja poznatih po lošem tretmanu ljudskih prava, poput Rusije i Filipina.

Diplomatski izvor upoznat s raspravama u vezi sa saopštenjem rekao je da su razgovori bili teški, budući da su svi htjeli da se čuje njihov stav. Postojale su barem tri sesije izrade, od kojih je jedna trajala 13 sati. Izvorni plan bio je da saopštenje bude za štampu zemlje domaćina, ali Kina je to promijenila u zajednički dokument, rekao je izvor.

“Jedino objašnjenje koje se može dati je da Kinezi žele pridati dodatni značaj ovom sastanku.”

IZVOR: Newsweek