Le Penova o smrtnoj kazni, nacionalnoj valuti i smanjenju broja izbjeglica

Predsjednica ekstremno desničarske stranke Nacionalni front Marin le Pen predstavila je političku platformu “napravljeno u Francuskoj” za predsjedničke izbore.

U njenom programu nema “revolucionarnih ideja”, ocijenila je agencija Frans pres i dodala da Le Penova pominje najviše evro i smrtnu kaznu.

Kandidatkinja je obećala da će tokom vikenda, manje od 80 dana od prvog kruga predsjedničkih izbora, predstaviti “144 obaveze” ukoliko pobijedi.

Platforma “napravljeno u Francuskoj” znači da će Francuska čuvati svoje granice, trošiti svoju valutu i da njen identitet neće promijeniti migranti, izbjeglice niti globalizacija.

Liderka nacionalnog fronta ovog vikenda u Lionu počinje zvaničnu kampanju za predsjedničke izbore koji će se održati između 23. aprila i 7. maja.

Prema anketama, Marin Le Pen, koja nudi uvođenje nacionalne valute ali ne i izlazak iz zone evra, favorit je u prvom krugu izbora.

O smrtnoj kazni, za čije uvođenje se zalagao njen otac i osnivač stranke Žan-Mari Le Pen koji je kasnije izbačen, Marin Le Pen je rekla da za sada treba da ostane doživotna zatvorska kazna.

Njena kampanja počinje u trenutku nezgodnom za njenog rivala, kandidata desnice Fransoa Fijona čija je popularnost opala poslije otkrivanja afere da je njegova supruga Penelop primala novac za fiktivno radno mjesto.

Ankete su pokazale da je sada najvjerovatniji protivnik Le Penove u drugom krugu izbora Emanuel Makron, ministar ekonomije koji je osnovao centristički Pokret (En Marche).

Sudeći po anketama, prema kojima je favorit u prvom krugu izbora, Marin le Pen nije mogla da izabere bolji trenutak za početak kampanje, navodi agencija AP.

Odluka Velike Britanije da izađe iz EU i izbor Donalda Trampa za predsjednika SAD mogli bi da inspirišu potencijalne birače i podignu moral njenih pristalica koji prisustvuju stranačkom skupu u Lionu.

Marin le Pen je nedavno rekla u jednom intervjuu da cijeli svijet, poslije “Brexita” i Trampa, počinje da bude svjestan onoga što je pričala godinama.

Ona je odbacila model “ultra liberalne” ekonomije, globalizaciju, otvorene granice i “masovnu migraciju”, prije svega muslimana. Prema njenom mišljenju, imigranti otimaju posao Francuzima, povećavaju opasnost od terorizma i, kao kradljivac u noći, kradu francuski identitet.

Predsjednica Nacionalnog fronta poručila je svojim pristalicama da će se to promijeniti, ako ona pobijedi na predsjedničkim izborima.

Marin le Pen ovog proljeća će se drugi put kandidovati za predsjednika Francuske, nakon što je 2012. godine zauzela treće mjesto na izborima.

IZVOR

Save