London: 22 povrijeđenih u terorističkom napadu (video, foto)

Londonska policija zvanično je proglasila „terorističkim incidentom“ jutrošnju eksploziju u vozu na londonskoj metro stanici „Parsons grin“, u kojoj su povrijeđene 22 osobe, a tokom popodneva će biti održan sastanak Komiteta za hitna djelovanja (COBR) kojeg će voditi britanska premijerka Tereza Mej.

London teroristički napad metro
Foto: Reuters

Mediji prenose da su povrijeđene najmanje 22 osobe i da istragu vode policijske snage zadužene za borbu protiv terorizma.

Rojters navodi da je Mej u saopštenju, u kojem najavljuje sastanak Komiteta, poznatog kao „Kobra“, navela da su joj „misli uz povrijeđene u ’Parsons grinu‘ i pripadnike spasilačkih službi, koje još jednom brzo i hrabro odgovaraju na teroristički incident“.

Izvori iz britanskih policijskih snaga za borbu protiv terorizma kazali su Bi-Bi-Siju da je njihova radna pretpostavka da je jutrošnji incident na londonskoj metro stanici „Parsons grin“, kada je u eksploziji povrijeđeno više osoba, „terorizam“.

Navodi se i da Skotland jard još nema izvještaj o postojanju druge eksplozivne naprave niti o čovjeku sa nožem.

Rojters prenosi da je portparol premijerke Velike Britanije Tereze Mej saopštio da ona „dobija redovna nova obavještenja“ u vezi s onim što se dogodilo.

Britanski ministar spoljnih poslova Boris Džonson izjavio je za „Skaj njuz“ da je „veoma važno ne iznositi spekulacije u ovom trenutku“.

„Svi bi trebalo da budu mirni i da nastave da vode živote na normalan način, onoliko normalan koliko to može“, kazao je Džonson.

Putnik koji se zatekao u vozu londonskog metroa u trenutku jutrošnje eksplozije kaže da je plamen obuhvatio jedan vagon i krenuo da se širi, dok su putnici bježeći ka izlazu gazili jedni druge.

Policija savjetuje ljude da izbjegavaju zapadni dio Londona oko stanice „Parsons grin“, prenosi Rojters.

Očevidac za Rojters navodi da su putnici iznenada začuli kako nešto huči i ugledali plamen kako hita ka njima, posle čega su krenuli da bježe ka izlazu i gaze jedni druge, ali kaže da nije čuo pucanj nakon što je policija stigla na mjesto incidenta.

Samo sam čuo kako nešto huči. Pogledao sam na gore i vidio cijeli vagon obuhvaćen plamenom kako ide prema meni“, kazao je očevidac i dodao da je voz bio krcat putnicima.

Britanska policija je saopštila da savjetuje ljude da ne idu u područje na kojem se desio incident.

„Savjetovali bismo ljude da izbjegnu to područje“, navela je policija.

Policijske snage za borbu protiv terorizma objavile su da prate razvoj događaja, ali da istragu vodi saobraćajna policija, iako su i njihovi naoružani pripadnici poslati na mjesto incidenta.

U eksploziji u vozu londonskog metroa povrijeđeno je nekoliko putnika koji su zadobili opekotine lica. Reporterka sa lica mjesta navodi da je u vozu eksplodirao sadržaj bijele kofe, stavljene u plastičnu kesu pored ulaza u vagon metroa, kao i da ljudi imaju „veoma teške opekotine“ i da im „kosa otpada“.

IZVOR: Sputnjik