Makedonija: Dvovlašće u Sobranju, opozicija nastavlja s protestima

Poslanici VMRO-DPMNE i koalicije „Za bolju Makedoniju“ okupili su se danas u predsjedničkom kabinetu Trajka Veljanoskog, koji i dalje sjedi na mjestu predsjednika Sobranja, javlja makedonski portal „Vesti“. Opozicija i danas protestuje, ali je najavila i najmasovniji protest do sada.

MAkedonija SobranjePoslanici su na sastanku potvrdili stav da je pokušaj izbora predsjednika parlamenta kršenjem Pravilnika i Ustava nelegitiman, prenosi MIA, a poslanik VMRO-DPMNE Antonio Milošoski je na Fejsbuku objavio fotografiju sa sastanka.

Sastanku prisustvuje većina članova parlamentarne grupe koalicije „Za bolju Makedoniju“ VMRO-DPMNE i lider stranke Nikola Gruevski, kao i trenutni predsjednik Sobranja Trajko Veljanoski.

„Makedoniji u ovim teškim i osetljivim trenucima nije potreban nezakonit predsjednik parlamenta, nezakonita vlada i stvaranje ozbiljnih političkih presedana u cilju uspostavljanja paralelnih institucija protivnih Ustavu koje mogu da izazovu štetne i neotklonjive posljedice“, naveli su poslanici koalicije.

Takođe su ukazali da nikakvo političko i fizičko nasilje u parlamentu nisu opravdani.

U međuvremenu, Talat Džaferi, koji je prošlog četvrtka glasovima albanskih stranaka i SDSM-a izabran za predsjednika parlamenta što je rezultiralo neredima u Sobranju, danas se takođe nalazi u parlamentu, gdje je putem Arhive uputio zahtev generalnom sekretaru parlamenta da mu stvori uslove da počne da obavlja svoju funkciju predsjednika Sobranja, objavio je portal Plusinfo.

Džaferi nije ušao u kabinet predsjednika Sobranja u kome se nalaze jedinstveni pečati kojim se zvanično ovjeravaju dokumenti.

Džaferi, koji nema ključeva kabineta, zbog toga ne može da pošalje zvanično pismo makedonskom predsjedniku Đorđu Ivanovu u kome bi ga obavijestio da je u Sobranju obezbijeđena parlamentarna većina, navode makedonski mediji.

Prema riječima pravnih eksperata, pečati koji se nalaze u kabinetu predsjednika parlamenta Trajka Veljanovskog su neophodni da bi pismo Džaferija dobilo formu legalnog, zvaničnog dokumenta.

Mediji pod kontrolom SDSM, kako navodi  Večer, objavili su da je Džaferi odustao od namjere da uđe u kabinet Veljanovskog i da će biti u jednoj od susjednih kancelarija.

I danas će biti održan protest opozicije, zakazan za 17 časova.

IZVOR: Sputnjik, B92