Makedonija: U nemirima povrijeđeno više od 100 ljudi

Ukupno 102 osobe su povrijeđene u sinoćnjim sukobima u Skoplju, pošto su pristalice pokreta “Za zajedničku Makedoniju” upale u Sobranje. Neredi su počeli nakon što je glasovima socijaldemokrata i albanskih partija za predsjednika Sobranja izabran Talat Džaferi . Među povrijeđenima je i lider SDSM-a Zoran Zaev, a teške povrede zadobio je poslanik Zijadin Sela.

 

Foto: Demonstranti upali u skupštinu /AP Photo/Boris Grdanoski

Makedonski MUP je na sajtu objavio da je do 23:30 časova sinoć 77 građana zatražilo ljekarsku pomoć, dok RTS javlja, pozivajući se na makedonsku policiju da su u sinoćnjim neredima u Skoplju povrijeđene 102 osobe , među kojima 22 policajca i trojica poslanika.

Foto: Zoran Zaev povrijeđen/ Reuters

Građani Makedonije, koji mjesecima protestuju protiv namere SDSM Zorana Zaeva da sa albanskim partijama formira novu vladu, postavili su šatore ispred zgrade Sobranja i tu su prenoćili.

Foto: Demonstranti ispred Sobranja /AFP

Prema procjenama skopskih medija, ispred Sobranja se noćas tu nalazilo više od 50.000 ljudi, a njima se pridružuju građani iz više makedonskih gradova.

Oni se protive izboru Talata Džeferija iz albanske partije DUI za predsjednika parlamenta i smatraju da je to učinjeno protivno Ustavu i zakonu.

U proglasu koji su sinoć proslijedili svim medijima i stranim ambasadama u Skoplju navodi se da je narod pokazao da brani demokratiju u Makedoniji i da je pokazao veći stepen “razumnosti”, kao i namjeru “da se ide do kraja”, odnosno da “nema odstupanja”, prenijeli su skopski mediji.

Na društvenim mrežama u toku večeri i noći su se pojavili fotografija i snimak napada u makedonskom Sobranju, na kojima se vidi da batinaši nose ustaška obilježja.

U makedonskom Sobranju se od 18 sati sinoć odvijala istinska drama, gdje su demonstranti, nakon što je parlamentarna većina izabrala Talata Džaferija za predsjedavajućeg parlamenta, upali u zgradu i napali i raskrvarili glave lidera SDSM Zorana Zaeva i potpredsjednika te stranke Damjanu Mančevskom, a teže je povrijeđen poslanik Alijanse za Albance, Zijadin Sela, javili su tamošnji mediji. Zaev je lakše povređen u pesničenju.

Većina u makedonskom Sobranju koju čine SDSM Zoran Zaev i albanske stranke, izabrala je juče, poslije prekida sjednice, Talata Džaferija za predsjednika parlamenta, a pristalice pokreta “Za zajedničku Makedoniju” upali su u zgradu Sobranja gdje ih je obezbjeđenje spriječilo da se popnu stepenicama u salu u kojoj su poslanici.

Među demonstrantima bilo je i ljudi sa crnim maskama na licima.

Do izbora Džaferija došlo je pošto je predsjedavajući Sobranja Trajko Veljanovski prekinuo sjednicu Sobranja, na čijem dnevnom redu nije bio izbor novog predsjednika parlamenta.

Međutim, predsjedavanje je tada preuzeo najstariji poslanik u sali koji je glasovima poslanika SDSM i albanskih partija stavio na dnevni red izbor predsjednika Sobranja, pa je potom Džaferi i izabran.

U sali su ostali i poslanici VMRO-DPMNE, bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji su uzvikivali “Ovo je puč”.

IZVOR: Mondo, Sputnjik