„Marija“ udarila na Karibe: „Recite svijetu da je Dominika uništena“

Drugi uragan koji je za manje od mjesec dana pogodio Karibe popeo se jutros na najvišu kategoriju 5. Pogođeno ostrvo Dominika.

uragan marija
Foto: AP Photo/ NASA

Kako prenosi „Rojters“, „Marija“ je već stigla do malog karipskog ostrva Dominika, kada je udario svom snagom. „Furija koja čupa krovove“ ide pravo ka Djevičanskim ostrvima i Dominikanskoj Republici koje će pogoditi, kako se očekuje, u srijedu i četvrtak.

Prema saopštenju američkog Nacionalnog centra za uragane, vjetar koji „Marija“ nosi sa sobom, još dok je bio na jačini 4, duvao je preko 200 kilometara na sat, prenosi B92.

Za sada nema izvještaja šta se dešava na ostrvu Dominika, na kom živi oko 72.000 stanovnika, ali je premijer Dominike Ruzvelt Skerit, koji uživo prati „Mariju“ putem svog „Fejsbuk“ profila, napisao je: „Molim Vas, recite svijetu da je Dominika uništena“.

On je objavio i da je svako s kim je razgovarao ostao bez krova, da je sve uništeno i da očekuje da ima mrtvih. On će, kako je rekao, odmah krenuti u obilazak da bi se sumirale žrtve i sagledala šteta.

Uragan „Marija“ preti i ostrvima Gvadelup, Sent Kits i Nevis, Monserat, Dominika i Sveta Lucija, gde su već izdata upozorenja. Na Portoriku je već pripremljeno 450 skloništa za najmanje 68.000 ljudi. Škole su zatvorene, a zaposleni u državnim ustanovama rade skraćeno.

„Marija“ se kreće skoro istim putem kuda je početkom ovog mjeseca već prošao uragan „Irma“, kategorije 5, koji je razorio region, prenosi Bi-Bi-Si.

Razvoj situacije prati se i na američkim i britanskim Djevičanskim ostrvima, na ostrvu Sveti Martin, Sveti Bartolomej, Saba, Sveti Eustahije i Anguila. Neka od ovih ostrva se još oporavljaju nakon uragana „Irme“, u kojem je poginulo najmanje 37 osoba i koji je izazvao ogromnu materijalnu štetu.

Kako je prethodno prenio „Rojters“, francuska Vlada je izdala upozorenje na uragan za svoju karipsku teritoriju Gvadalupe, pošto se „Marija“ približava jugozapadnom dijelu ovog ostrva. Francuska je, takođe, izdala upozorenje za Martinik, prenosi „Rojters“.

IZVOR: Sputnjik