Rohingja kriza: Lider Mjanmara Aun San Su Ći se oglasila, poziva na brzu akciju

Dok se Rohingja muslimani u Mjanmaru i dalje suočavaju sa onim što su Ujedinjene nacije nazvale “školskim primjerom” etničkog čišćenja, izgleda da je za nama samo još jedan dan sa mnogo velikih riječi, ali malo akcije.

Mjanmar Mjanmara Mjanmaru Rohingja Bangladeš
Foto: Rohingje u čamcima bježe u Bangladeš/Adam Dean za The New York Times

Više od 400.000 pripadnika manjine Rohingja izbjeglo je u Bangladeš usljed žestokih napada mjanmarske vojske. Aun San Su Ći, dobitnicu Nobelove nagrade za mir i de fakto vođu države Mjanmar, kritikovali su zbog toga što od početka krize nije osudila nasilje. Njen jedini komentar o situaciji se odnosio na “ogroman ledeni brijeg dezinformacija” za kojeg je rekla da je u ostatku svijeta doveo do iskrivljenog pogleda na krizu.

Ali, u utorak popodne po lokalnom vremenu, Aun San Su Ći, koja u Mjanmaru ima zvaničnu titulu državnog savjetnika, obratila se naciji svojom prvom relevantnijom ocjenom o situaciji.

U toj izjavi je rekla da ona i njena vlada “osuđuju sva kršenja ljudskih prava i nezakonito nasilje” i insistirala da osjeća “duboko” sasosjećanje za patnju “svih ljudi”, obećavajući da će pronaći “održivo rješenje za sve zajednice u ovoj državi”.

Međutim, nije se direktno referirala na većinu postojećih optužbi protiv vojske, dodajući samo da od 5. septembra nije bilo “oružanih sukoba ili operacija čišćenja”. Takođe, umanjila je značaj izvještaja o raseljenim licima, sugerišući da je kriza zapravo manje značajna nego što je predstavljeno.

Njena vlada je morala da sazna “koji su stvarni problemi”, dodala je državna savjetnica, pozivajući se na “navode i kontranavode”, ali tvrdi da se njena nacija “ne plaši međunarodnog nadzora”.

Džejms Gomez, regionalni direktor Amnesty International za jugoistočnu Aziju i Pacifik, rekao je: “Aun San Su Ći je danas pokazala da ona i njena vlada i dalje zabijaju glave u pijesak u vezi sa užasima koji se dešavaju u državi Rakhine u Mjanmaru. U pojedinim trenucima, njen govor je jedva predstavljao nešto više od mješavine neistina i okrivljivanja žrtava. “

Poruka istraživača Human Rights Watch-a za Mjanmar, koja je juče objavljena na Tvitteru prije nego što je u javnost izašla Aun San Su Ći, prikazala je znatno drugačiju sliku na terenu. “Danas sam sa granice Mjanmara i Bangladeša gledao kako šest lokacija gori, i stotine ljudi kako stižu, potpuno beznadežni, prosjače za hranu, sklonište i odjeću”, piše u poruci.

U međuvremenu, britanski ministar inostranih poslova Boris Džonson, koji je juče bio domaćin sastanka u UN na kojem se raspravljalo o o krizi, nije pozvao na kaznene sankcije za državu, izvještava New York Times. Savjet bezbjednosti UN ima ovlašćenje da uvede takvu kaznu, ali je Mjanmar rekao da radi sa članovima Savjeta Rusijom i Kinom da to spriječi.

Human Rights Watch je pozvao svjetske lidere okupljene u Njujorku da uzmu u obzir navode koji stoje u poruci, koja se završava sa riječima: “ovo je kriza najvećih razmjera, i tek počinje”.

IZVOR: Newsweek