Mladen Matović imenovan za v.d. direktora Banskog dvora

Profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, Mladen Matović, juče je, prema nezvaničnim informacijama, imenovan  za vršioca dužnosti direktora Kulturnog centra Banski dvor nakon odlaska u penziju dugogodišnjeg prvog čovjeka ove gradske ustanove Milorada Petrića.

 

Mladen Matović Banski dvor
Foto: Glas Srpske

Međutim, ovo imenovanje juče je ostalo bez zvanične potvrde jer ni gradonačelnik Igor Radojičić u čijoj nadležnosti je imenovanje, a ni Matović nisu potvrdili, ali ni demantovali ovu informaciju.

“Razgovaram sa nekoliko ljudi koji bi mogli preuzeti tu funkciju. Nije riječ o stranačkom opredjeljenju, već me interesuju konceptualni pristupi kandidata, odnosno ko će napraviti od Banskog dvora epicentar kulturnih dešavanja”,  objasnio je Radojičić i dodao da će odluku donijeti danas.

Gradonačelnik je naglasio da će ubrzo nakon imenovanja v.d. direktora biti raspisan i konkurs za izbor direktora.

Matović je objasnio da je za imenovanje na čelo Banskog dvora saznao iz medija i da drugih informacija nema.

“Nisam ništa dobio crno na bijelo i zato ne mogu da komentarišem. Bilo kakve informacije moći ću da dam  u skorijoj budućnosti”  – kazao je Matović.

Na jučerašnjem zasjedanju Skupštine grada jedna od tačaka dnevnog reda je bilo i razrješenje dužnosti dugogodišnjeg direktora Kulturnog centra Banski dvor Milorada Petrića nakon što je penzionisan.

Mladen Matović, kompozitor, dirigent i muzički pedagog , rođen je 1980. godine u Banjaluci. Diplomske i postdiplomske studije završio je na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, odsjek za muzičku umjetnost, okončavši svaki ciklus studija sa prosječnom ocjenom 10. Sekretar je Katedre za solfeđo i muzičku pedagogiju Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, gdje je trenutno zaposlen u zvanju docenta.

Već punih 15 godina godina profesionalno je aktivan kao kompozitor, dirigent, muzički pedagog i kolumnista nekoliko dnevnih listova u RS i BiH. Komponovao je više od tri stotine naslova umjetničke, primjenjene, popularne, kao i muzike za djecu.

Jedan je od inicijatora i osnivača Udruženja umjetnika „ART PULS“, jednog od najaktivnijih strukovnih udruženja iz domena muzičke umjetnosti na području Republike Srpske i BiH, te direktor i utemeljivač festivala dječijeg muzičkog stvaralaštva „Malikompozitor“ – jedinog dječijeg festivala u BiH sa uporištem u zvaničnom Nastavnom planu i programu, te jedinog festivala koji se u potpunosti realizuje pod okriljem struke i u saradnji sa više od trideset muzičkih pedagoga.

Do sada je kao autor i dirigent učestvovavo na preko pedeset muzičkih festivala u zemlji i inostranstvu ( Austrija, Holandija, SAD, Mađarska, Letonija, Španija, NR Kina, Malta, Bugarska, Poljska, Bjelorusija, Italija, Rumunija, Grčka, Crna Gora, Hrvatska…) osvojivši ukupno 45 nagrada.

Od kraja 2004. godine umjetnički rukovodi Ženskim kamernim horom „Banjalučanke“ sa kojm je osvojio je veliki broj domaćih i međunarodnih priznanja.

Autor je muzike i teksta UNICEF-ove mirovne pjesme „Dona nobis pacem“ („Daj nam mir“) koja je u formi audio-video zapisa realizovana u saradnji sa Administrativnom službom grada Banja Luka i zavnično inaugurisana od strane UNICEF-ovog rezidentnog predstavnika za BiH.

Između ostalog, Mladen Matović je autor muzike prvog mjuzikla za djecu u Republici Srpskoj „Petar Pan“, kojeg je na tekst Igora Bojovića i u produkciji Dječijeg pozorišta Republike Srpske, na scenu postavio režiser Jug Radivojević, te je autor muzike i teksta Himne Republike Srpske „Moja Republika“.

Save