MMF: Nema kredita bez povećanja akciza

Iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) poručuju da Bosna i Hercegovina mora ispuniti reforme kako bi dobila drugu tranšu kredita od 155 miliona KM.

MMF produžio rok BiH

 

Rezidentni predstavnik MMF u BiH Frančesko Parodi rekao je da ova međunarodna finansijska organizacija ostaje pri ranije zadatim uslovima – reformama koje trebaju biti ispunjene kako bi postala operativna druga tranša kredita u iznosu od 155 miliona KM.

Parodi je podsjetio da su se na ove uslove u Pismu namjere obavezali i političari u BiH, dodavši da iste četiri mjere i dalje ostaju za zaključivanje prvog pregleda po proširenom aranžmanu (EFF).

“Te mjere su i povećanje akciza u svrhu povećanja investicija u infrastrukturu, usvajanje zakona o osiguranju depozita u bankama u BiH u svrhu završetka reforme zakona u bankarskom sektoru”, rekao je Parodi za “Dnevni avaz”.

Pored pitanja akciza i depozita, uslov su, navodi Parodi, i početak temeljne procjene vrijednosti (due diligence) za preduzeća “BH telekom” i “HT Mostar”, kao i završetak procesa usvajanja izmjena i dopuna Zakona o Agenciji za bankarstvo Federacije BiH.

Parodi nije mogao reći do kada je rok za usvajanje ovih mjera, ali je istakao da je stalno u kontaktu sa predstavnicima vlasti Bosne i Hercegovine.

“S obzirom na kašnjenja u sprovođenju mjera koje su dogovorene za prvi pregled, neophodni su dalji razgovori MMF-a i vlasti o politikama da bi bilo utvrđeno hoće li zaključenje ovog pregleda iziskivati dodatne mjere”, dodao je Parodi.

Izvršni odbor MMF-a u je septembru prošle godine odobrio trogodišnji prošireni aranžman sa BiH. To znači da je Izvršni odbor MMF-a preuzeo trogodišnju obavezu u pogledu aranžmana sa BiH prema okvirima ovog programa.

Zbog neispunjavanja obaveza iz sporazuma, u pitanje je došla isplata druge tranše kredita.

IZVOR: Agencije