Muškarci se prejedaju u želji da se dokažu

Nepisano pravilo muškog druženja, nezavisno od toga da li su u pitanju drugari iz kvarta, prijatelji s posla ili rodbina, je da će prije ili kasnije, neko pokušati da pokaže kako je „veća faca“ od ostalih. Tako će u fudbalskom meču na vašeg Deju Savićevića on postati Ilija Najdoski, u partiji basketa na vašu „Durant“ foru odgovoriti sa „Drejmond Grin“ zahvatom u međunožje, a svaki objed pretvoriti u takmičenje u prežderavanju.

U čemu je tu stvar? Zbog čega nam u nekom trenutku civilizacijske stege popuštaju i pretvaramo se u lavove koji antilopu proždiru u jednom zalogaju i u stanju su ubiti za posljednji ćevap na tanjiru?  Sudeći po novom  istraživanju Laboratorije za hranu univerziteta Kornel iz SAD, podsvjesno pokušavamo da „nadjedemo“ konkurente kako bismo demostrirali muškost i snagu koja proističe iz nje.

U studiji objavljenoj u magazinu „Frontiers in Nutrition“, taj fenomen je nazvan „egzibicionističko jedenje“. Istraživanje je provedeno među američkim studentima oba pola približno iste težine na način da je organizovano takmičenje u jedenju pilećih krilaca od kojih se jedna grupa takmičila pred navijačima, a kontrolna grupa je jela bez navijača. Iako je nagrada za pobjednika bila obična plastična medalja, učesnici su ukupno pojeli četvorostruko veću količinu hrane od one koja im je stvarno potrbna. Muškarci koji su jeli pred navijačima su pojeli 30% više u odnosu na kontrolnu grupu, a iskustvo su opisali kao izazovno, kul i uveseljavajuće. Međutim, žene koje su učestvovale u takmičenju su pred navijačima pojele manje nego u kontrolnoj grupi, a iskustvo su opisale kao umjereno posramljujuće.

„Fokusirajte se na svoje prijatelje, a ne na hranu“ – sugestija je vodećeg autora ove studije dr. Brajana Vansinka, direktora Laboratorije za hranu univerziteta Kornel, koji još zaključuje: „Ako želite da pokažete koliki ste mačo, izazovite prijatelje na obaranje ruke umjesto što pokušavate da ih ‘nadjedete’ „.

IZVOR