Na današnji dan: 2. mart

2. mart (02. 03.) je 61. dan godine po gregorijanskom kalendaru (62. u prestupnoj godini). Do kraja godine ima još 304 dana. Malo je veća vjerovatnoća da će ovaj datum pasti u ponedjeljak, srijedu ili petak nego u ostale dane.

Nikola I Petrović Njegoš

1459. – Rođen je holandski sveštenik Adrijan Floriszon – papa Adrijan VI , od januara 1522. jedini Holanđanin poglavar rimokatoličke crkve u njenoj istoriji. Umro je u septembru 1523., ne uspijevši da ostvari zamisao o ujedinjenju evropskih zemalja u ratu protiv Otomanskog carstva.

1657. – Počeo je Veliki požar u Meirekiju –požar u Edou (današnji Tokio) trajao je tri dana, a u njemu je stradalo više od 100.000 ljudi.
1824 – Rođen je češki kompozitor, dirigent i pijanista Bedžih Smetana, čije djelo predstavlja uspješnu sintezu folklornog i umjetnički dotjeranog muzičkog izraza. Utemeljitelj je češkog nacionalnog izraza u muzici i osnivač češke opere (“Moja domovina”,”Prodana nevjesta”, “Dalibor”).

1855. – Umro je ruski car Nikolaj I. Njegova autokratska i militaristička vladavina od 1825. završena je porazom u Krimskom ratu (1853-56), nakon čega je Rusija izgubila pravo da drži flotu u Crnom moru i podiže tvrđave na njegovim obalama, deo Besarabije i protektorat nad dunavskim kneževinama.

1917. – Tokom Februarske revolucije u Rusiji, car Nikolaj II abdicirao je i formirana je privremena vlada Georgija Lavova. Car je potom zajedno s porodicom interniran prvo u Carsko Selo, a nakon što mu je Engleska uskratila azil, u Tobolsk. Kada je izbila Oktobarska revolucija, carska porodica je premještena u Jekaterinburg, gdje je 1918. pogubljena.

1919. – U Moskvi je održan osnivački kongres Komunističke internacionale (Kominterna) kojem su prisustvovala 52 delegata iz 30 zemalja. Kominterna je odigrala značajnu ulogu u odbrani SSSR-a, prve socijalističke zemlje, a mnogim partijama i pokretima pružila je ideološku, političku i materijalnu pomoć, da bi se u Staljinovo vreme pretvorila u centralističku organizaciju čije su članice bile obavezne da slijede Staljinovu liniju.

1921. – U Francuskoj je umro bivši crnogorski kralj Nikola I. Tokom njegove vladavine od 1860. Crna Gora je vodila oslobodilačke ratove protiv Turske i stekla međunarodno priznanje i znatno proširenje teritorije (Berlinski kongres 1878). U novembru 1918. Velika narodna skupština u Podgorici zbacila ga je s vlasti i proglasila prisajedinjenje Kraljevini Srbiji. Posmrtni ostaci kralja Nikole i kraljice Milene prenijeti su u zemlju u oktobru 1989. i sahranjeni na Cetinju.

1931. – Rođen je ruski državnik Mihail Sergejevič Gorbačov, posljednji predsednik SSSR, koji je posle preuzimanja vlasti 1985. otpočeo proces liberalnih reformi poznatih kao “glasnost” i “perestrojka”. Okončao je razdoblje “hladnog rata” sa Zapadom i doprinio slomu komunizma u zemljama Istočne Evrope.

1956. – Francuska je priznala nezavisnost Maroka.
1962. – Vilt Čemberlen je ubacivši 100 poena u utakmici protiv Njujork Niksa postavio rekord NBA u broju postignutih poena na utakmici.

1998. – Film “Titanik” postao je prvi film u svijetu koji je ostvario prihod od milijardu dolara.