Na današnji dan: 26. januar

  1. januar (26. 1.) je 26. dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine ima još 339 dana. Ovaj datum ima malo više vjerovatnoće da padne u utorak, četvrtak ili subotu nego u ostale dane u nedjelji.

 

 

1500 – Španski moreplovac  Vicente Yáñez Pinzón je postao prvi Evropljanin koji je kročio nogom u Brazil.

1531 – Razoran zemljotres pogodio je Lisabon koji je razoren do temelja, a u njemu je stradalo oko 30.000 ljudi

1564 – Sporazum iz Trenta zvanično je ustanovio razliku između katoličanstva i protestantizma.

1630 – Umro Henry Briggs, engleski matematičar i astronom koji je zaslužan za uvođenje logaritma po bazi deset koji su danas u najširoj upotrebi,  a koji se po njemu danas zovu Briggsovi logaritmi.

1699- U današnjim Sremskim Karlovcima potpisan Karlovački sporazum kojim je okončan Austrijsko-turski rat (1683-1697), u kojem je Otomansko carstvo konačno poraženo u bici kod Sente. Ovaj sporazum je okončao viševjekovnu otomansku ekspanziju i nanio im prvi teritorijalni gubitak , te učvrstio Habsburšku monarhiju kao najveću silu u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi.

1788 – Britanska Prva flota koju je predvodio Arthur Phillip uplovila je sa prvim naseljenicima iz Engleske, među kojima su bili i robijaši,  u Port Jackson (sidnejska luka) i ustanovila prvu evropsku koloniju u Australiji.

1891 – Umro je njemački inžinjer Nikolaus August Oto, koji je 1861. napravio prvi benzinski motor, a 1876. izumio četvorotaktni motor s unutrašnjim sagorijevanjem.

1926 – Škotski inžinjer i inovator John Logie Baird održao prvu demonstraciju novog medija – televizije. Baird je na BBC-ovoj rang listi 100 najvećih Britanaca rangiran na 44. mjestu, a 2006. je proglašen i za jednog od deset najvećih škotskih naučnika u istoriji.

1930 – Mahatma Gandi, lider pokreta za nezavisnost Indije započeo je marš kroz Indiju zbog poreza na so. “Marš soli” trebalo je da ohrabri Indijce da samostalno proizvode so kao simbol nezavisnosti.

1935 – Izašao je prvi broj beogradskog nedjeljnika Nedeljne informativne novine (NIN).

1950 – Indija proglasila Ustav i postala republika

1961 – John F. Kennedy je postavio Janet G. Travell za svog ličnog ljekara. Ovo je bio prvi put u istoriji da je žena postala zvanični ljekar predsjednika SAD.

Save