Na današnji dan: 28. februar

28. februar (28.02.) je 59. dan godine po gregorijanskom kalendaru. Do kraja godine ima još 306 dana. Malo je veća vjerovatnoća da će ovaj datum pasti u utorak, četvrtak ili nedjelju nego u ostale dane.

1525. – Španski osvajač Ernan Kortes pogubio je posljednjeg astečkog cara Kuautemoka.

1710. – Desila se bitka kod Helsingborga, posljednja u kojoj su se Danci i Šveđani sukobili na teritoriji Švedske. Bitku su dobili Šveđani pod vodstvom Magnusa Stenboka, dok su Danci u ovoj bici izgubili više od pola svojih snaga.

1784. – Džon Vesli, sveštenik Engleske Crkve, osnovao je prvu Metodističku Crkvu

1825. – Rusija i Velika Britanija potpisale su ugovor kojim je određena granica Aljaske i Kanade, teritorija koje su tada bile u posedu Rusa, odnosno Britanaca.

1892. – U Havani završeno četvrto Svjetsko prvenstvo u šahu. Titulu je odbranio Vilhelm Štajnic.

1900. – Veliko vojvodstvo Baden donijelo je uredbu kojom se, prvi put u Njemačkoj, ženama daje pravo na studije na visokim školama. Dotad su žene mogle učestvovati samo kao gosti slušači.

1922. – Velika Britanija je formalno proglasila nezavisnost Egipta, ali je zadržala kontrolu nad Sueckim kanalom i poslovima odbrane zemlje.

1980. – Andaluziji je nakon referenduma odobren autonomni status u sklopu Španije.

1991. – Završen je Zalivski rat, kojeg su 42 dana vodile SAD i saveznici protiv Iraka. Iračke snage prisiljene su da napuste Kuvajt kojeg su okupirale 1. avgusta 1990. godine.

2012. – Dvadeset zemalja potpisalo je u Ženevi novi protokol o Konvenciji o pravima djece koji daje mogućnost djeci da se obrate UN u slučaju nekog sudskog spora u njihovoj zemlji. Taj dokument jača protokole o zaštiti djece, o zabrani prodaje i prostituciji djece, dječije pornografije, kao i uključivanja djece u oružane konflikte.

Save