Nakon gotovo dvije decenije posta, Japan ponovo ima sumo šampiona!

Nakon punih 19 sušnih godina, Japan je ponovo dobio velikog šampiona u sumo rvanju. Naime, na ceremoniji održanoj u srijedu, Kisenosato Jutaka (30) je postao prvi Japanac poslije gotovo dvije decenije koji je promovisan u jokozunu, što je najviši rang koji može da se osvoji u sumo rvanju.

Sumo asocijacija Japana (JSA) je ovu promociju odobrila na preporuku Vijeća jokozuna, savjetodavnog tijela JSA, nakon što je Kisenosato osvojio svoju prvu titulu na Velikom novogodišnjem carskom sumo turniru.

Kisenosato je time postao 72. jokozuna, i prvi Japanac još od 1998. godine. Da bi došao do ovog zvanja bila su mu potrebna 73 turnira, što je najduži put do titule jokozune još od 1926. godine.

„Prihvatam s poniznošću“, rekao je novinarima, „Posvetiću se ovoj ulozi i nastojaću da ne osramotim titulu jokozune.“

Sumo je sport od centralnog značaja za japansku tradiciju, a njegovi korijeni sežu do 16. vijeka. U savremenom dobu sumo je često zapadao u probleme zbog brojnih skandala, pada gledanosti i malog broja domaćih šampiona. U posljednjih 20 godina ovim sportom su dominirali rvači sa pacifičkih ostrva, Havaja i iz Mongolije, koja je i sama poznata po izuzetnoj rvačkoj tradiciji. Vrijedi spomenuti da su četiri posljednje jokozune te sva trojica trenutno aktivnih prije promocije Kisenosatoa, došli upravo iz Mongolije.

IZVOR