Novalić: Neće biti raskinut aranžman sa MMF-om

Predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić rekao je da premda postoje najave da bi mogao biti preispitan i promijenjenjen, aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) sigurno neće biti raskinut.

Foto: Youtube/Screenshot

“Vlada FBiH, a vjerujem i Vlada Republike Srpske, opredijeljena je da MMF nastavi sa angažmanom u BiH. MMF je bitan partner u započetim reformskim procesima i izuzetno cijenimo njegovu podršku. Nije riječ samo o novcu, već i o savjetodavnoj pomoći neophodnoj za nastavak ekonomskih reformi”, kazao je Novalić.

On je za “Glas Srpske” rekao da je povećanje akciza trebalo da bude usvojeno rutinski, ali da su pojedinci odlučili da se predstave  kao tobožnji zastupnici interesa građana i na tome skupe jeftine političke poene.

“Stranke i pojedinci koji lobiraju protiv povećanja akciza služe se isključivo populizmom. Akcize nisu potrebne da, kako oni tvrde, krpimo rupe u budžetu, isplaćujemo plate administraciji i spasavamo entitete od bankrota. Jedini cilj je da pokrenemo velike infrastrukturne projekte”, poručuje Novalić.

Rekao je i da nisu tačna pojednostavljenja kako entiteti zavise od MMF-a, već je aranžman sa tom finansijskom institucijom dodatna kratkoročna pomoć održavanju fiskalne stabilnosti.

Novalić je naveo da je na nivou BiH važno ispuniti uslove MMF-a koji se odnose na zaustavljanje rasta administracije, kao i na smanjenje razlike između plata u administraciji i u realnom sektoru.

Premijer Federacije BiH kaže da je zadovoljan saradnjom dvaju entiteta, jer su i predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i on svjesni da ekonomija i razvoj predstavljaju ključne karike za stabilnost i prosperitet svakog građanina i društva u cjelini.

“U stalnoj smo komunikaciji, zajedno radimo na harmonizaciji zakonskih rješenja i podržavamo se u ispunjavanju obaveza iz reformske agende”, zaključio je Novalić.

Entitetski premijer je na kraju dodao i to da mehanizam koordinacije još uvijek nije profunkcionisao do kraja, te je izrazio nadu da da će se i to dogoditi u skorijem vremenu.

IZVOR: Agencije