Razbili ste smartfon? Dobra vijest -naučnici su razvili samozacjeljujući materijal za displej

Svima poznati prizor napuklog ili razbijenog displeja smartfon a uskoro bi mogao postati stvar prošlosti zahvaljujući razvoju novog materijala sa mogućnošću samozacjeljivanja.

Razbijeni smartfon
Foto: Pixabay

Naučnici sa Riverside univerziteta u Kaliforniji stvorili su novi polimer koji može da se rastegne do 50 puta  u odnosu na njegovu izvornu veličinu. Ako ga se pokida na dva dijela, ovaj materijal će se automatski sastaviti nazad u roku od 24 časa.

„Kad sam bio mlad, moj idol je bio Wolverine iz serijala X-Men”, rekao je Chao Wang, koji je vodio istraživanje. „On je u stanju da svakodnevno spasava svijet zato što posjeduje moć samoizlječenja”.

Razvijeni samozacjeljujući materijal, kada se razreže na dva dijela, može se ponovo sastaviti kao da se ništa nije dogodilo, baš kao što se dešava kod ljudske kože.

Samozacjeljujući materijal smartfon
Foto: Wang lab

„Ključ za samozacjeljivanje je  u hemijskim vezama. Postoje dvije vrste veza kod materijala“, objašnjava Wang. „Postoje kovalentne veze, koje su jake i ne formiraju se lako kad se jednom slome,  i nekovalentne veze, koji su slabije, ali i dinamične. Na primjer, hidrogenske veze koje povezuju molekule vode međusobno su nekovalentne, pa se stalno iznova razbijaju i reformiraju, što je jedna od osobina vode kao fluida. Većina samozacjeljujućih polimera stvaraju hidrogenske veze ili koordinacije metal-ligand, ali oni nisu prikladni za ulogu jonskih provodnika”, kaže Wang.

Wangov tim sa Riverside univerziteta usmjerio se na drugu vrstu nekovalentnih veza po imenu jon-dipol interakcija, što je naziv za sile koja vladaju između nabijenih jona i polarnih molekula. „Jon-dipol interakcije nikada nisu bile korištene za dizajniranje samoiscjeljujućeg  polimera, ali se pokazalo da su posebno pogodne za ulogu jonskih provodnika”, kaže Wang.

Istraživanje je predstavljeno na Nacionalnom susretu i izložbi Američkog društva hemičara (American Chemical Society- ACS) u utorak, 4. aprila.  Wang smatra da bi se novi materijal mogao  naći na tržištu pametnih telefona i ostalih proizvoda široke potrošnje do 2020. godine.

Ovo nije prvi put da se koncept samoizliječenja materijala istražuje u smartfon industriji , a očigledan primjer toga je telefon LG G Flex čiji zadnji panel može sam da popravi male ogrebotine. G Flex u ovu svrhu koristi tanki sloj smole pokrivene zaštitnim filmom, koji  čini da ogrebotine nestaju nakon kratkog vremena.

Međutim, materijal kojeg su dizajnirali hemičari sa Riverside univerziteta nije samo zaštitni sloj, te je stoga otporan i na dosta veća oštećenja. Još neke od primjena ovog materijala mogle bi se naći u proizvodnji telefonskih baterija, koje bi zbog osobina ovog polimera bile izuzetno otporne na udarce usljed ispadanja telefona.

Pošto je istovremeno i transparentan i provodi struju, materijal se može koristiti i kao displej.  Naučnici se nadaju da će u nastavku istraživanja doći i do daljeg poboljšanja svojstava ovog materijala.

„Ranije razvijeni samozacjeljujući polimeri nisu dobro radili u uslovima visoke vlažnosti. Voda je prodirala u njih i pravila totalnu štetu, mijenjajući u potpunosti svojstva materijala. Trenutno radimo na podešavanju kovalentnih veza unutar polimera kako bismo ovaj materijal spremili za izazove koji ga čekaju u realnim uslovima korišćenja” , zaključio je Wang.

IZVORI: Newsweek, Sciencedaily