NSRS: Notari zarađuju “bezobrazno puno”

Šef Kluba poslanika SNSD Radovan Višković pozvao je danas nadležno ministarstvo da provjeri kolike su natarske naknade te da li pojedinci po tom osnovu zarađuju velike novce.

Uvodi se Etički odbor u NSRS
Foto: Narodna skupština RS

Višković je, tokom rasprave u Narodnoj skupštini RS o izmjenama i dopunama Zakona o notarima, rekao da je čuo da pojedini notari “zarađuju bezobrazno velike novce u nekim oblastima“.

“Ako je to tačno, onda se moraju mijenjati zakoni”, dodao je Višković.

Pozvao je nadležne da saopšte koliko mjesečno zarade notari u Banjaluci i koliko ih ima.

“Notari treba da odgovaraju za svoj rad i time pravnu sigurnost građana, jer imaju monopol nad poslovima javnog bilježnika”, istakao je šef Kluba poslanika SDS Vukota Govedarica.

Istakao je da je za SDS neprihvatljivo da se radni vijek notara produži na 70 godina starosti, kako je predviđeno izmjenama ovog zakona.

Poslanik SRS Republike Srpske Milanko Mihajilica smatra da je ono što notari uplaćuju u budžet u formi poreza na dobit mali iznos i da bi to pitanje trebalo regulisati na način kako je to riješeno u Srbiji.

Poslanik PDP Branislav Borenović naveo je da se ovim aktom predviđa uvođenje notarskog pomoćnika i ocijenio da predlagač zakona uvođenjem te kategorije nema namjeru raspisivanja notarskih ispita i raspisivanje konkursa za notare.

Poslanik NDP Dragan Čavić naveo je da je praksa pokazala dosta nedostataka u ovoj oblasti, što dovodi do potrebe da se mijenja zakon, kao i da često notari nepotrebno vrše određene usluge.

IZVOR: Mondo