Obnavlja se “Parkić” i s njim centar Banjaluke

Centralni dio pješačke zone u Banjaluci dobija drugačiji izgled, a u Gradskoj upravi imaju još novih ideja.

banjaluka parkić
Foto: Mondo

Ako želite da prošetate po starom ”Parkiću” u centru Banjaluke i još jednom sjednete na omiljenu klupu, požurite jer će ovaj dio grad uskoro dobiti potpuno novi izgled.

U sklopu obnove pješačke zone u centru Banjaluke danas je zvanično započeta obnova dijela Ulice bana Milosavljevića poznatijeg kao ”Parkić”, od Srpske ulice do Ulice bana Teodora Lazarevića. Radove izvodi preduzeće “Kozara putevi” i trebalo bi da budu gotovi za 120 dana. Grad Banjaluka će za to izdvojiti oko 400.000 KM.

Radi se kompletna pješačka staza, uređenje oborinske kanalizacije, instalacije, nova javna rasvjeta, novi mobilijar, odnosno klupe, a dijelom i obnova drvoreda jer je dio stabala u dosta lošem stanju. Ovaj prostor se uređuje kao prava pješačka zona koja povezuje Hram Hrista Spasitelja i spomenik Banu Milosavljeviću”, rekao je gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić.

Gradonačelnik je objasnio da je ovaj dio grada raskrsnica sa koje će, kako kaže, nići nova slika urbanog centra grada.

Grad je novim Regulacionim planom predividio nova rješenja za cijelu zonu koja se proteže od “Stare autobuske stanice”, preko Hrama i spomenika banu, pa sve do budućeg centralnog spomen obilježja borcima u Odbrambeno-otadžbinskom ratu koje bi trebalo da se nalazi na dnu ove zone, na mjesti tzv. “rupe” gdje je bila započeta gradnja tržnog centra. Prema tom planu parking kod “Kraša” postaće trg.

“Radi se o novim rješenjima. Regulacioni plan je u pripremi nacrta i želja nam je da ga do februara usvojimo, a kasnije će se raditi na detaljima”, kaže Radojičić.

“Parkić” će biti popločan granitnim pločama, a načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić, ranije je najavio da će u ovom dijelu centra grada biti postavljena i javna česma.

Iz ”Kozara puteva” obećali su da će radove pokušati završiti i prije roka s obzirom na to da je ovo veoma frekventna zona grada.

IZVOR: Mondo