Odliv kadrova iz UKC RS: 51 otišlo ove godine

Za četiri mjeseca ove godine Univerzitetski klinički centar Republike Srpske napustilo je desetine medicinskih sestara i tehničara, a 80 ih je otišlo prošle godine.

klinički centar UKC RS odliv medicinskih sestara
Foto: Mondo

Do aprila ove godine ukupan broj medicinskih sestara i tehničara koji su napustili najveću zdravstvenu ustanovu u RS je 51.

“Niko ne može dozvoiliti ovoliki odliv kadra”, rekao je Ranko Palačković, predsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske na današnjoj konferenciji za medije u Banjaluci.

“Prekvalifikacije koje su u toku treba zaustaviti jer neko ko je za godinu dana došao do diplome ne može ne može raditi posao medicinskog osoblja kvalitetno,” rekao je Palačković.

On je skrenuo pažnju da u BiH danas postoji 14 fakulteta zdravstvene njege, a da je bivša Jugoslavija je imala tri do četiri obrazovne institucije za tu struku, te da postoji velika opasnost za zdravstvenu struku uopšte, a pogotovu za pacijente, s obzirom da nije adekvatno izvršena edukacija tih radnika koji se prekvalifikuju.

Strukovni sindikat doktora medicine i Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske danas su održali okrugli sto i konferenciju za mediji gdje su govorili o potpunoj blokadi primjene odredaba Posebnog kolektinog ugovora u oblasti zdravstva.

IZVOR: Mondo