Opalio loptu, a ona završila 1800 kilometara dalje

Jednom škotskom fudbalskom klubu stigao je e-mail zbog kojeg su postali vijest dana u Velikoj Britaniji.

fudbal lopta putovala 1800 km

Kad je fudbaler iz podmlatka (U-19) škotskog kluba Banks o'Dee FC iz Aberdina napucao loptu u rijeku, svi su mislili da je nikad više neće vidjeti. Nisu je čak ni pokušavali pronaći, nego je U-19 ekipa ovog kluba samo nastavila sa treningom.

Međutim, nakon toga je ova lopta prošla nevjerovatan put. Iz rijeke Dee završila je u moru, da bi je prošle sedmice 1800 kilometara dalje pronašao vlsnik prodavnice na otoku Vanna na sjeveru Norveške.

Joni Mikalsen je na lopti pročitao ime kluba i 6. aprila stupio u kontakt sa sekretarom kluba Tomom Juanom.

”Pozdrav. Imate najbolje pucače na svijetu. Jedan moj prijatelj je našao vašu loptu na obali. Puno je proputovala, malo je prljava, ali se s njom može igrati”, stajalo je u pismu, prenosi BBC.

“Dobili smo juče e-mail od Jonija Mikalsena iz Vanne na sjevernoj obali Norveške. Ima oko 1800 kilometara od Aberdina do tamo.” rekao je Juan za STV News.

“Ne bih nikada povjerovao da je nešto ovako moguće. Naš teren se nalazi tik uz rijeku Dee, i dosta često nam lopta ‘pobjegne’ tamo. Većinu lopti nikada više ne vidimo, vjerovatno završavaju na aberdinskoj plaži, ali, eto, nikad se ne zna. Ova lopta je, kako vidim, još uvijek upotrebljiva”, dodao je Juan.

Da je u pitanju zanimljiva igra sudbne, potvrđuje i podatak da je Mikalsen nedavno osvojio nagradu- put u Škotsku, gdje ga čeka tura koja uključuje degustaciju viskija. U izjavi za lokalni list, Norsk Rikskringkasting, srećni pronalazač je rekao da će sa sobom ponijeti i “taličnu” loptu.

“Radujemo se posjeti,planiramo ga lijepo ugostiti, biće nam počasni gost na utakmici”, zaključio je Juan.

IZVOR: Gol.hr