Pazite šta vaša djeca gledaju, da Pepa ne bi postala zombi

Današnjim klincima je prirodnije “skrolovanje” prstom po ekranu tableta ili telefona nego okretanje stranice knjige, a moderan život i moderno roditeljstvo često podrazumijevaju ispunjavanje slobodnog dječijeg vremena baš prilikom da dodatno uvježbaju tu vještinu – da sjede pred ekranom i gledaju crtaće.

Međutim, današnje vrijeme i takav vid “zabave” sa sobom nose i druge opasnosti, a jedna od njih se krije baš među raznim šarenim video klipovima.

Kako prenosi BBC, ako roditelji ne paze, sasvim je moguće da njihovo dijete klikne ili “tapne” na nešto što liči na sasvim običan video sa popularnom Pepom Prase u glavnoj ulozi, ali samo nekoliko sekundi nakon što se pritisne dugme “play” sve postaje mnogo mračnije.

Pojavljuje se zubar sa ogromnim špricem, koji čupa zube Pepi, a ona počinje da vrišti.

“Pepa vrišti i plače, a zubar je pomalo sadista. To nije nešto što bi trebalo da gleda trogodišnjak. Ipak, crtež i animacija su dovoljno slični pravoj Pepi da mogu da prevare i dijete i roditelja”, kaže Lora Džun za BBC.

Britanska kuća je poslije ovog razgovora na Jutjubu pronašla stotine klipova u kojima glavne uloge imaju popularni likovi iz omiljenih dječijih crtaća, ali koji su prepuni neprikladnih tema – od Pepa prase, preko Miniona, do Elze, pa čak i lokomotive Tomasa.

Neki klipovi su bezazlene parodije, ali su neki prepuni sadržaja koji je uznemirujući ili strašan čak i za stariju djecu.

Tako na jednom od 100 najgledanijih kanala, koji je stekao popularnost otvaranjem igračaka i proizvoda nalik popularnom “kinder jajetu”, sada postoje klipovi sa naslovima “Velika Elzina slina”, “Goli Hulk ostao bez gaća”, pa čak i “Krvava Elza: Spajdermen lomi ruku Elzi”.

Na Jutjubu se mogu naći i nezvanični crtani filmovi sa Pepom u kome se ona sreće sa zombijima, pa čak i postaje jedan.

BBC nije dobio odgovor od kompanija Dizni i EntOne, koje su vlasnici intelektualne svojine, dok su iz Jutjuba saopštili da su “ozbiljno posvećeni informacijama koje dobijaju i da se sadržaj pregleda 24/7 i da se ono što je neprikladno odmah skida”.

“Preporuka roditeljima je da koriste YouTube Kids aplikaciju na svojim uređajima, na kojoj može da se upali filter za isključivo bezjbedan sadržaj”, navode iz Jutjuba i dodaju da “ipak nijedan filter nije 100 odsto siguran”.

IZVOR: B92