Pet najboljih besplatnih media playera za Windows

Odabir najboljeg media playera umnogome liči na debatu o najboljem web browseru: postoji mnogo suprotstavljenih mišljenja, a mogućnosti je toliko da ćete se vjerovatno izgubiti u čitavom moru aplikacija.

Dobra stvar u svemu je ta da se na polju medijskih playera može izdvojiti grupa najboljih, tako da sa bilo kojim od njih nećete pogriješiti. U nastavku su pobrojane najbolje aplikacije za Windows 10, a iznenađujuće ili ne, među njima se ne nalazi Windows Media Player. Naime, njegovo posljednje izdanje datira još iz 2009. godine, kada je, primjera radi, lansiran Windows 7. Da, to je bilo davno, i da – WMP je danas potpuno zastario i ne obazirite se na njega.

 

  1. VLC Media Player

VLC Media Player je, bez sumnje, najpopularniji medijski player na svijetu. Ako pogledate na stranicama poput AlternativeTo, vidjećete da je VLC kilometrima ispred konkurencije sa preko 5100 lajkova, dok je na drugom mjestu Media Player Classic s nešto više od 800 lajkova. VLC je, dakle, apsolutni pobjednik. Ali da li to znači i da je najbolji za vas? Možda da, a možda i ne.

VLC je složen i robustan. Njegovo “sve-u-jednom ” rješenje vam nudi mnogo opcija  i možete učiniti mnogo s njim, posebno imajući u vidu sve napredne postavke i opcije koje nudi. Negativna strana  je da  VLC traži mnogo sistemskih resursa i ne može ponuditi najbolje performanse na starijem hardveru. Ako imate mašinu sa prosječnim mogućnostima, možda nije najbolji izbor za vas.

VLC vam nudi striming videa u realnom vremenu ako imate prave URL-ove, na njemu možete puštati sve standardne vrste medija, uključujući i CD-e, DVD-e, te najpopularnije video formate kao što su MP4, AVI ili MKV. Nema potrebe za preuzimanjem i instaliranjem dodatnih kodeka. Svi dolaze uključeni.

VLC je besplatan i open source, te s obzirom na to da je bilo u aktivnom razvoju od 2001. godine, sigurno je reći da je VLC neće ići nigdje u skorije vrijeme.

Popis karakteristika:
• Podržava većinu medijskih kodeka „iz kutije“.
• Podržava reprodukciju sa datoteka, diskova, vanjskih uređaja.
• Podržava online streaming s najviše glavnih protokola.
• Hardversko ubrzanje za bržu reprodukciju GPU.
• Prilagođavanje izgleda pomoću VLC Skin Editora.
• Dostupan na Windows, Mac, Linux, iOS i Android platformama. Open source.
Preuzimanje: VLC Media Player  (besplatno)

 

  1. PotPlayer

PotPlayer, kojeg je originalno razvio „Daum“, ali sada njime upravlja „ Kakao“ , je manje poznat medijski player iz Južne Koreje. No, ne dopustite da vas to spriječi da ga probate! Kada VLC ne bi imao tako snažan brend, vrlo je moguće da bi PotPlayer stajao na mjestu kao kralj besplatnih medijskih playera.

I zaista, oni dijele mnogo toga zajedničkog. Oba služe kao jednostavno „sve-u-jednom“ rješenje za korisnike koji samo žele instalirati  aplikaciju i imati odmah sve funkcionalnosti.No, za razliku od VLC, koji može upasti u nevolje kada se radi o većim datotekama ili video formatima visoke rezolucije, PotPlayer uvijek radi. Ako ćete uglavnom gledati video Blu-ray kvalitete, odaberite PotPlayer.
Ukoliko želite podesiti opcije i prilagoditi ih vašim željama, PotPlayer vam i to omogućuje. Takođe, posjeduje i mnogo naprednih karakteristika kao što su pregled scena, bookmarkovanje, snimanje klipova, i još mnogo toga. A najbolje od svega, koristi manje resursa nego VLC.
Većina korisnika vjerovatno neće brinuti o tome, međutim treba napomenuti da je PotPlayer besplatan, ali vlasnički softver (tj. nije open source). Ako vam je to važno i tražite alternativu za VLC, nastavite čitati.
Popis karakteristika:
• Detaljno sučelje koje pokazuje mnogo ali nije pretrpano.
• Podržava većinu medijskih kodeka „iz kutije“.
• Podržava reprodukciju sa datoteka, diskova, vanjskih uređaja.
• Podržava online streaming s većinom glavnih protokola.
• Bolje rukovanje velikim datotekama (Blu-ray) i formata visoke rezolucije.
• Dostupno samo za Windows.
Preuzimanje: Daum PotPlayer (besplatno)

 

  1. Media Player Classic

Media Player Classic je jedan od onih programa koji mogu pobuditi nostalgiju i poslati vas u prošlost. Originalno objavljen 2003. godine, bio je omiljena alternativa Windows Media Playeru  dok je svijetom operativnih sistema vladao Windows XP. Razvoj mu je zaustavljen 2006. godine, i od tada je razdvojen u dva projekta: Kućno kino (MPC-HC) i Black Edition (MPC-BE).


Kućno kino (Home Cinema) je bolji izbor za svakodnevne korisnike, a rađen je s ciljem da ostane sa što manje dodatnih opcija. Ipak, podržava najnovije standarde i video formate. Black Edition je „nabildovana“ verzija sa više mogućnosti i poboljšanja, ali nije tako jednostavan za korištenje. Oba rade dobro, ali ipak bolju preporuku dobija HC verzija.
Najveće prednosti Media Player Classic su: brze performanse, niska potrošnja resursa i male veličine instalacije. Obrađuje većinu formata bez problema, a podržava i neke napredne mogućnosti kao što su preuzimanje titlova, video snimanje i integracija sa Skypeom.
Media Player Classic je najveća open source alternativa za VLC. Ako vam se ne sviđa šta je VLC radio proteklih nekoliko godina, a ni to što je PotPlayer zatvoren za razvoj, onda je ovo media player za vas.
Popis karakteristika:
• Intuitivno i jednostavno sučelje.
• Podržava većinu medijskih kodeka „iz kutije“.
• Podržava reprodukciju sa datoteka, diskova, vanjskih uređaja.
• Izuzetno lagan, što mnogo znači na starijim mašinama.
• Napredne mogućnosti kao što su preuzimanje titlova i Skype integracija.
• Dostupno samo za Windows. Open source.
Download: Media Player Classic (besplatno)

 

  1. ACG Player

Nakon „velike trojke“, slijedi pravi dragulj među medija playerima, kojeg možete pronaći u Windows storeu. On se zove ACG Player, i nevjerovatno je potcijenjen. Ako ste mislili da je Media Player Classic lagan, ACG će vas dodatno iznenaditi.

Prva stvar koju ćete primijetiti je pojednostavljeno sučelje i kontrole optimizovane sa touch screen. Dodirnite gornju polovicu za play / pause, dodirnite donju polovicu za prebacivanje kontrole. Prijeđite prstom lijevo-desno za prelaz unazad i brzo naprijed, prijeđite prstom gore-dolje za pojačavanje i smanjivanje zvuka. Kao što možete vidjeti, ova aplikacija je dizajnirana za Windows 10 tablete, ali postoje i alternativne kratice za tastaturu.
Napredne karakteristike uključuju podešavanje prema pokretima ruke, gesta prilagodbe, mod rada u više prozora, upravljanje playlistama, te mogućnosti podešavanja prikaza titlova i animacije. Takođe, možete se odlučiti i za Ax-Lite Video Player, što je brže verzija ovog playera, ali sa izuzetim određenim karakteristikama.

Sve u svemu, ACG Player je jedna od aplikacija iz Windows storea koja je vrijedna korištenja. To potvrđuje i njegova prosječna ocjena od skoro 5 zvjezdica iz preko 6.500 mišljenja korisnika.
Popis karakteristika:
• Jednostavno sučelje prilagođeno dodirnoj tehnologiji. Izvrstan za tablete!
• Podržava većinu medijskih kodeka „iz kutije“.
• Podržava reprodukciju sa datoteka, diskova, vanjskih uređaja.
• Lagan i ogoljen dizajn.
• Dostupno samo za Windows.
Preuzimanje: ACG Player (besplatno)

 

  1. Bomi Player

Bomi je još jedan igrač koji zaslužuje više pažnje nego što je dobija, uglavnom zato što predstavlja savršenu ravnotežu između mogućnosti, praktičnosti i performansi. Dobro radi i na slabijim uređajima, odlično izgleda, i što je najvažnije, funkcioniše.


Bomi dolazi s nizom ugrađenih kvalitete koje vam zaista olakšavaju život a koje se čine nebitnim na početku. Na primjer, ako promijenite veličinu prozora playera, Bomi će smanjeni prikaz smjestiti u ugao. Još jedna velika stvar je to što ima mogućnost pretrage kroz tekstove titlova! Ostale karakteristike  uključuju podršku za napredne formate titlova, prikazivanje više titlova u isto vrijeme, online video streaming putem URL-a, hardversko ubrzanje s GPU, neograničenu istoriju reprodukcije (pa ako ga zatvorite i ponovno kasnije otvorite, nastavi se  prikazivati od mjesta na kom ste stali), , i još mnogo toga.

Bomi je, da napomenemo i to, besplatan i open source. Nećete se pokajati ukoliko ga instalirate.
Popis karakteristika:

• Jednostavno sučelje.
• Podržava većinu medijskih kodeka „iz kutije“.
• Podržava reprodukciju sa datoteka, diskova, vanjskih uređaja.
• Hardversko ubrzanje za brzu reprodukciju GPU.
• Napredne osobine kao pretraga titlova i neograničena istorija reprodukcije.
• Dostupno samo za Windows. Open source.
Preuzimanje: Bomi Player (besplatno)