Pjongjang: Nova raketa može da nosi veliku nuklearnu glavu

Sjeverna Koreja saopštila je danas da je raketa, testirana u nedjelju, novi tip srednje-dalekodometne balističke rakete koja može da ponese veliku nuklearnu bojevu glavu.

Kim Jong Un raketa

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un „obećao“ je nove nuklearne i raketne probe i upozorio da bi sjevernokorejsko oružje moglo da pogodi i američko kopno i pacifičku obalu, prenosi AP.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA ocijenila je raketu „sposobnom da nosi veliku, tešku bojevu glavu“ i dodala da je Kim Jong Un pohvalio konstruktore rakete rekavši da su „naporno radili kako bi postigli veliku stvar“.

KCNA je objavila da je u nedjelju lansirana strateška balistička raketa „hvasong 12“, srednjeg do dugog dometa.

Kako se navodi, sjevernokorejski lider Kim Jong Un je „lično nadgledao lansiranje rakete novog tipa“, preneo je AFP.

Južnokorejska vojska je navela da je ta raketa, koja je u početku spominjana kao „neidentifikovani projektil“, ispaljena sa lokacije sjeverozapadno od prestonice Sjeverne Koreje i da je letjela oko 700 kilometara.

Jonhap navodi da je to bila „prva provokacija od kada je novi predsjednik Južne Koreje Mun Je In preuzeo vlast prošle srijede“.

Sjeverna Koreja je saopštila da je raketa dostigla visinu od 2.111,5 kilometara.

Rojters prenosi da je cilj testiranja bilo utvrđivanje mogućnosti da rakete ponesu „veliku i tešku nuklearnu bojevu glavu“.

KCNA je navela da je raketa letela 787 kilometara.

Južnokorejska vojska je u nedjelju ujutru prvobitno saopštila da je Sjeverna Koreja ispalila neidentifikovani projektil iz regiona u blizini svoje zapadne obale.

Lansiranje je bilo „blizu kuće“ za Rusiju, rekla je stalna predstavnica SAD pri UN Niki Hejli i dodala da to nije način da Kim Džong Un „zaradi“ susret sa američkim predsjednikom Donaldom Trampom.

Balistička raketa koju je Sjeverna Koreja ispalila nije predstavljala prijetnju po Rusiju, jer je pala oko 500 kilometara od ruske granice, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, nakon što je Vašington ocijenio da bi Moskva trebalo da bude ljuta zbog najnovije raketne probe Pjongjanga.

IZVOR: Sputnjik