Gotovo polovina Trampovih pratilaca na Tviteru su lažni računi i botovi!

Danas svako može sakupiti ogroman broj pratilaca na Tviteru. Nije ni potrebno da budete poznati, sve što morate učiniti je da platite za njih. Komičar Džo Mande trenutno ima zdravih 1,01 milijuna pratilaca, ali njegov opis na Tviteru sadrži tekst: “Tviter je smeće, Fejsbuk je đavo, kupio sam milion pratilaca za 400 dolara, a ništa od ovog s**nja nije bitno, Antarktik se otapa”.

donald tramp 100 dana
Foto: AP Photo/LM Otero

Mande je čak prošlog novembra pojasnio ovu šalu za The New Yorker. “Najjednostavniji način za određivanje pobjednika u igri zvanoj Tviter je da brojite pratioce”, napisao je. “Najveći nalozi poznatih – Džastin Biber, Lejdi Gaga – čini se da imaju milione pratilaca. Međutim, 2012. sam saznao da samo neki od tih naloga pripadaju stvarnim osobama – neki od njih su” botovi “, vještački stvoreni nalozi kako bi se poboljšala popularnost naloga poznate osobe. Istog časa sam shvatio da sam našao svoj poziv.“

S obzirom na to da je Donald Tramp predsjednik Sjedinjenih Država i jedna od najpoznatijih osoba na svijetu, teško da bi ko mogao pomisliti da će morati da zaposli botove kako bi pomogao svoj Tviter. Čini se, međutim, da je to učinio upravo to. Kako je scenarist Džon Niven istakao u utorak ujutro, Trampov Tviter račun doživio je vrlo neobičan skok u broju pratilaca tokom vikenda, a čini se da su mnogi od njih stvoreni vještačkim putem.

Tramp trenutno ima 31 milion pratilaca i, svakako, ako ih pregledate naći ćete neobično veliki broj naloga bez ijednog tvita i profilne slike koji su se pridružili u maju 2017. Ako ste još uvijek znatiželjni, možete unijeti Trampov nalog, @realDonaldTrump, u Tviterovu reviziju (Twitter Audit), uslugu koja procjenjuje autentičnost nečijih pratilaca i otkriti da su samo 51 posto Trampovih pratilaca stvarne osobe.

Tramp tviter revizija audit odit
Foto: Twitter Audit/Screenshot

Ovo nije prvi put da je neko nagovijestio da je dobar dio Trampovog Tvitera lažan, ali ono što je zanimljivo jeste da se taj broj povećava. U januaru je novinar Jašar Ali proveo reviziju na Trampovom Tviter nalogu i utvrdio da je 68 posto od njegovih 20 miliona pratilaca bilo stvarno. Sada ima 30 miliona pratilaca, ali samo 51 posto je stvarno, što znači da je od 10 miliona pratilaca koje je Tramp dobio od januara, oko 8,3 miliona lažnih.

U aprilu  2016. godine, kada je Tramp počeo da kotira kao ozbiljan kandidat za barem osvajanje predsjedničke kandidature u Republikanskoj stranci, bivša rijaliti TV zvijezda imao je samo 7,58 miliona pratilaca, od kojih je samo 8 posto bilo lažno, navodi sajt FiveThirtyEight. Nije iznenađujuće što je Trampov globalni profil skočio u proteklih 13 mjeseci, a takođe i broj botova povezan s njegovim Tviter nalogom – ali je iznenađujuće koliko je porastao postotak njegovih lažnih pratilaca.

Dakle, da li Tramp zapravo kupuje nove pratioce? Vjerovatno nikad nećemo znati, ali Trampu ništa nije važnije od toga kakva je njegova slava u odnosu na ostala javna lica, a sigurno mu ne predstavlja zadovoljstvo to što trenutno postoji 31 nalog s više pratilaca od njegovog. Jedan od tih naloga je onaj Baraka Obame koji ima nevjerovatnih 89 miliona pratilaca, što je dovoljno za treće mjesto na svijetu iza Keti Peri i Džastina Bibera.

Ako ste se pitali, 79 posto Obaminih pratilaca su stvarni.

IZVOR: Newsweek